Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Αυτή η κυρία, πήρε ενα λαό από κατω και τον σηκωσε όρθιο. Αυτός ο κυριος,πηρε ενα λαό γονατισμένο και τον ισοπεδωνει.


Αυτή η κυρία, πήρε ενα λαό από κατω και τον σηκωσε όρθιο.
Αυτός ο κυριος, πηρε ενα λαό γονατισμένο και τον ισοπεδωνει.


Αυτή η κυρία, δουλευει για το λαό της και μονο
Αυτός ο κυριος για τα αφεντικά του και μονο
Αυτή η κυρια, πηγε ΚΙΝΑ-ΡΩΣΙΑ κι επεστρεψε γεματη γιατι ηταν ειλικρινης.
Αυτος ο κυριος επεστρεψε αδειος γιατί ηταν ψευτης

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ κίνηση απο την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καταφύγιο η τούμπα!

Σε μια αξιέπαινη κίνηση προέβη πριν από λίγη ώρα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

 

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της επιχείρησης για να εξουδετερωθεί  η βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που εντοπίστηκε στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, θα ανοίξει την Κυριακή η Τούμπα για τους κατοίκους  που θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Όπως ενημέρωσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, θα ανοίξουν οι Θύρες 1-2-3 (ελεύθερη είσοδος) και όσοι επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν στις 11.00 π.μ., στην ηλεκτρονική οθόνη του γηπέδου, το ντοκιμαντέρ «90 Χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον».
Δες την εξέλιξη όλων των αγώνων από το καλύτερο live score!
Η σχετική ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ:
 Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πρόβλημα, μια ολόκληρη κοινωνία να πρέπει να ξεσπιτωθεί για να απασφαλιστεί μια βόμβα ξεχασμένη από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο!

Την ασφάλεια που θα στερηθούν για κάποιες ώρες οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, την προσφέρει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και το… δεύτερο σπίτι τους, η Τούμπα!
Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ώρα 10.00 π.μ. θα ανοίξουν οι Θύρες 1-2-3 για την ελεύθερη είσοδο όλων όσων επιθυμούν να παρακολουθήσουν στις 11.00 π.μ., στην ηλεκτρονική οθόνη του γηπέδου, το ντοκιμαντέρ «90 Χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον«.
Στη συνέχεια ποδοσφαιριστές καθώς και παλαίμαχοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα παρευρεθούν στο PAOK FC Official Store για την υπογραφή αυτόγραφων και την λήψη φωτογραφιών με τους φίλους της ομάδας.
Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους σε μία ασπρόμαυρη Κυριακή μακριά από εκπλήξεις και… εκρήξεις!

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

ΣΦΟΡΔΗ επίθεση τσίπρα σε ΔΝΤ-Μήνυμα στην Μέρκελ να μαζεέψει τον Σοιμπλε

Μετά από περίπου μιάμιση ώρα καθυστέρηση, ξεκίνησε η ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις «τεκτονικές αλλαγές» στις ΗΠΑ και τις διεθνείς ανακατατάξεις,  διαμήνυσε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει -με αμφίβολο τον ρόλο του ΔΝΤ- και υποστήριξε  πως δεν θα δεχτεί τις παράλογες απαιτήσεις των πιστωτών. Τους κάλεσε να αναθεωρήσουν, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Μέρκελ να "μαζέψει" τον Σόιμπλε. 

Ακόμη, κατηγόρησε το Ταμείο ότι δεν έχει το «θάρρος της γνώμης του» και την Ευρώπη για την «στενόμυαλη λογική» της. Τέλος, αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως επιθυμεί να γίνει αρεστός στον Σόιμπλε.

Κλονίζεται η ευρωατλαντική σχέση για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

«Το 2017 θα είναι ένας κρίσιμος χρόνος. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι εξελίξεις του '17 δεν θα κρίνουν απλά την πορεία της Ευρώπης, αλλά την ίδια της την ύπαρξη. Η ΕΕ πορεύεται χωρίς την Βρετανία αλλά και με ένα διογκούμενο ρεύμα ακροδεξιού λαϊκισμού. Η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ δημιουργεί πρωτόγνωρο πολιτικό περιβάλλον. Κλονίζεται η ευρωατλαντική σχέση για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως παρά την χρεοκοπία της από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας. 

«Γνωστές σε όλους οι δυσκολίες και δεν οφείλονται μόνο στην κατάσταση της Ελλάδας. Δεν μας πτοούν, ούτε μας φοβίζουν», τόνισε.

ΚΑΡΦΙΑ σε Σόιμπλε και ΔΝΤ!

 «Η αξιολόγηση δεν είναι από μόνη της δύσκολη. Την κάνει δύσκολη η διαρκής διαφωνία των πιστωτών. Το ΔΝΤ έχει χάσει κάθε επιστημονική αξιοπιστία από την επτάχρονη παραμονή του στην Ελλάδα, από τις λάθος συνταγές και επιλογές του. Βρίσκεται σε αδυναμία να υποστηρίξει μια γενναία μείωση του χρέους. Στην Ευρώπη όλοι κατανοούν ότι η μείωση του χρέους είναι κάτι αυτονόητο και θα γίνει. Αλλά αρνούνται να το παραδεχτούν πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις, γιατί φοβούνται την άνοδο της ακροδεξιάς, υιοθετώντας μια στενόμυαλη λογική» είπε χαρακτηριστικά.

«Από την άλλη και το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Και ορισμένα στελέχη του προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Δειλιάζει το Ταμείο να πει την αλήθεια. Προτιμά να παίζει ένα διαρκές παιχνίδι πόκερ, να παίζει το μουντζούρη. Επειδή δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν ή να ρίξουν το φταίξιμο στην αδιαλλαξία του Σόιμπλε για τη μείωση του χρέους, προσπαθούν να εφεύρουν νέες απαιτήσεις στην Ελλάδα. Παράλογες, εξωπραγματικές» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και εξέφρασε την άποψη του, ότι είναι προδιαγραμμένη η απόφαση του Ταμείου να μην χρηματοδοτήσει την Ελλάδα. 

Περιμένουμε να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις- Δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού
«Το 2016 παρά τις καταστροφικές προβλέψεις, κλείσαμε με θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Υπερκαλύψαμε το στόχο και αντί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ενεργοποιήθηκε ο δότης.  Οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν την εντυπωσιακή υπερκάλυψη των στόχων. Κι έτσι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ δυσκολεύονται. Η δυσκολία αυτή είναι η ίδια η πραγματικότητα. Επικαλούνται στοιχεία ότι δεν είναι έγκυρα. Αυτό το επεσήμανε και η Κομισιόν. Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση αν δεν ξεκινάμε από την ίδια σελίδα.  Αυτό που περιμένουμε και μάλιστα το γρηγογότερο δυνατόν, είναι να αναθεωρήσουν αυτές τις εκτιμήσεις. Δε μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση αν δεν ξεκινάμε από την ίδια βάση. Τι να συζητάμε; Επαναλαμβάνουμε με σταθερότητα: Δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού. Δεν θα επιτρέψουμε άλλα παιχνίδια με τη φωτιά για τη συνοχή της Ευρώπης. Όποιοι παίζουν παιχνίδια, να ξέρουν ότι παίζουν με τη φωτιά»

Μήνυμα σε Μέρκελ: Μάζεψε τον Σόιμπλε!

«Όποιοι παίζουν παιχνίδια για Ευρωζώνη δυο ταχυτήτων, για διασπάσεις και διαιρέσεις παίζουν με τη φωτιά και είμαι βέβαιος ότι η ίδια τους η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα στην αποθήκη με τα πυρομαχικά.Θέλω να παρακαλέσω την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών της να συνεχίσει τις αναφορές για την Ελλάδα. Και τις αναφορές ότι οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Δεν ξέρω αν η ακροδεξιά άνοδος επηρεάζει το κόμμα τους αλλά δεν μπορούν οι εκλογές να επηρεάζουν τις εξελίξεις» είπε ο Πρωθυπουργός και επισήμανε:

«Εμείς τηρούμε τα συμφωνηθέντα, να τα τηρήσουν και οι εταίροι! Να μην ζητούν πράγματα έξω από το πλαίσιο της λογικής και των αριθμών».

Επίθεση σε Μητσοτάκη
«Κάνουμε τα συμφωνηθέντα, γι' αυτό δεν ανεχόμαστε από κανέναν παρατηρήσεις ότι καθυστερούμε. Όποιος το λέει αυτό, το κάνει για άλλους λόγους και πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Ακούω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στη Γερμανία για να συναντηθεί με Μέρκελ - Σόιμπλε. Δεν ξέρω τι θα τους πει. Ξέρω ότι δεν θα τους πει για την έκδοση του κυρίου Χριστοφοράκου. Για την οικονομία δεν ξέρω τι θα πει, δεν ζήτησε ενημέρωση από μένα.

Το μόνο που ξέρουμε για την αξιολόγηση είναι αυτό που είπε ο κ. Γεωργιάδης, ότι δεν θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση για να έρθουν στα πράγματα. Με αυτή την ατζέντα ταξιδεύει στη Γερμανία ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό να το λάβει υπόψιν ο ελληνικός λαός. Το ποιός παλεύει για την έξοδο από την κρίση και ποιός δίνει διαπιστευτήρια υποταγής. Είναι οι μόνοι που μας εγκαλούν για καθυστερήσεις»

«Λένε ότι δεν είναι πρόβλημα το χρέος αλλά οι επενδύσεις. Το ίδιο λέει και ο Σόιμπλε. Θέλω να δώσω προκαταβολικά τα συγχαρητήρια μου στον κ.Μητσοτάκη, αλλά πρέπει να ξέρει ότι πρώτα πρέπει να γίνει αρεστός στον ελληνικό λαό»

Η αξιολόγηση θα κλείσει και μάλιστα θετικά

«Η αξιολόγηση θα κλείσει και μάλιστα θετικά χωρίς υποχωρήσεις. Με ΔΝΤ σε κεντρικό ρόλο χρηματοδότη ή σε κάποιο άλλο ρόλο!»  Ακόμη αναφέρθηκε στο «σημαντικό έργο που έχουμε κάνει» στην πρωτοβάθμια φροντίδα για την υγεία και την παιδεία, επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τις κατώτερες τάξεις.

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος και στην Κεντροαριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «στο ΠΑΣΟΚ οφείλουν να κοιτάζουν γύρω τους τι συμβαίνει» και πρόσθεσε ότι είναι «ουρά της ΝΔ και του Μητσοτάκη».
Έξω ο κάθε πονηρούλης!

«Δε θα υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα που ακυρώνουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Κανένα πονηρούλης δε θα αφήσουμε να χρησιμοποιεί κάποιο νομοφανή τρόπο για ιδίον όφελος. Σας καλώ να μη δείξουμε καμία ανοχή. Δεν αναφέρομαι σε πεπραγμένα. Αλλά και μόνο που σκέφτηκαν κάποιοι να προσβάλουν τους ηθικούς κώδικες της Αριστεράς, δεν τους επιτρέπεται να έχουν τον τιμητικό τίτλο του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα είχα την ίδια αισιοδοξία αν είχαμε μια οικονομία που δεν λειτουργεί

«Η διέξοδος είναι ορατή. Όχι μόνο γιατί θα κλείσει η αξιολόγηση, δεν μπορεί να μην κλείσει, κυρίως όμως γιατί η οικονομία ανακάμπτει ήδη. Δεν θα είχα την ίδια αισιοδοξία αν είχαμε μια οικονομία που δεν λειτουργεί. Σύντομα πιστεύω ότι τα αποτελέσματα αυτά θα γίνουν αισθητά και στον κόσμο. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κυρίως την επόμενη μέρα. Να σκεφτούμε με όρους στρατηγικού αναπροσανατολισμού της κοινωνίας και της χώρας, όχι με όρους διαπραγμάτευσης.

Έχω βαθιά εμπιστοσύνη στο κριτήριο τόσο της ΚΕ, όσο και της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να σχεδιάσουμε μαζί την μεταμνημονιακή Ελλάδα, μετά από επτά χρόνια σκοτάδι. Σας ευχαριστώ»

Ξεκίνησε το σχέδιο εκκένωσης για την απομάκρυνση της βόμβας στο Κορδελιό -Ολη η επιχείρηση Πηγή: Ξεκίνησε το σχέδιο εκκένωσης για την απομάκρυνση της βόμβας στο Κορδελιό -Ολη η επιχείρηση

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης το σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης πληθυσμού.
Είναι το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ σε περίοδο ειρήνης στην σύγχρονη Ελλάδα, προκειμένου 6 πυροτεχνουργοί να αφαιρέσουν τον πυροκροτητή και να μεταφέρουν την βόμβα του Β Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή, σε ασφαλή χώρο.
Είναι η πρώτη φορά που οι αρχές θα επιχειρήσουν να απομακρύνουν 72.000 ανθρώπους από τις εστίες τους.
Το έργο της απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας έχει αναλάβει η ομάδα ναρκαλιείας 112, που έχει απενεργοποιήσει δεκάδες παρόμοιες βόμβες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και σε άλλες περιοχές.
Γύρω από το σημείο όπου εντοπίστηκε η βόμβα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Κορδελιό δύναμη του στρατού δημιούργησε ανάχωμα με σακιά από άμμο.
Η αστυνομία έχει ενημερώσει τους αρμόδιους ότι θα περιφρουρήσει την επιχείρηση με 1.000 αστυνομικούς και θα τοποθετήσει κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων για να καλύψει όλη την περιφέρεια της ζώνης εκκένωσης, που θα αναπτυχθεί, σε ακτίνα 1.900 μέτρων, από το σημείο που βρέθηκε η βόμβα.
Τα μέτρα της αστυνομίας θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Κυριακής, ενώ οι αρχές διαβεβαιώνουν τους πολίτες για την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων.

Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς από το ΕΚΑΒ ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές όπου θα διανυκτερεύσουν και θα φιλοξενηθούν μέχρι να λήξει η όλη επιχείρηση.
Η ακτίνα της επιχείρησης, το σχέδιο της οποίας οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, «αγγίζει» και τα όρια του Δήμου Δέλτα, απ' όπου, ωστόσο, δεν χρειάζεται να υπάρξει μετακίνηση κατοίκων.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας συνέστησε σε όλους τους πολίτες που κατοικούν στους Δήμους Κορδελιού - Ευόσμου, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Δέλτα, να ενημερωθούν από το τηλεφωνικό κέντρο (2311805300) και την ιστοσελίδα της Περιφέρειας (www.pkm.gov.gr) ώστε να γνωρίζουν αν ανήκουν στη ζώνη απομάκρυνσης ή όχι.
«Η απομάκρυνση των κατοίκων από αυτή τη ζώνη είναι υποχρεωτική για την Κυριακή και θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 10 το πρωί οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία απενεργοποίησης της βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» υπογράμμισε.
Οι μετακινήσεις με τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα γίνονται δωρεάν στα δρομολόγια για τη μετακίνηση των πολιτών της περιοχής, ενώ θα διατεθούν όσα οχήματα απαιτηθούν για τη διαδικασία.
Κλειστός από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι θα παραμείνει την Κυριακή ο σταθμός «Μακεδονία» των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη. Ο ΟΣΕ ενημέρωσε ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των τρένων από 9.30 το πρωί της Κυριακής ως το τέλος της επιχείρησης.
Ο διαδραστικός χάρτης με τα σημεία, τα οποία θα εκκενωθούν, είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας www.pkm.gov.gr.
Αλλωστε  η καθημερινότητα των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή άλλαξε από τη μέρα που βρέθηκε η βόμβα αφού πολλοί απ’ αυτούς αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Στην περιοχή γύρω από το βενζινάδικο, καταστηματάρχες και ένοικοι πολυκατοικιών εξηγούσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως περιμένουν με αγωνία την έκβαση της επιχείρησης και δηλώνουν έτοιμοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες.
Έτσι θα εξουδετερώσει τη βόμβα το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς
Τριμελής ομάδα στρατιωτικών από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τη βόμβα. 
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελειου Στρατού (ΓΕΣ), Νίκος Φανιός, η ομάδα θα αφαιρέσει αρχικά τον πυροκροτητή και στη συνέχεια η βόμβα θα μεταφερθεί με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, προκειμένου να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.
«Από τη στιγμή που το πυρομαχικό είναι αποδεσμευμένο, δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει έκρηξη εύκολα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φανιός, διευκρινίζοντας ότι η βόμβα είναι αεροπορίας και θα μεταφερθεί με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, υπό την εποπτεία της αστυνομίας, που θα έχει και την ευθύνη της απρόσκοπτης διέλευσης μέσα από τους δρόμους της πόλης.
Στρατιωτικοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς έχουν εξουδετερώσει περισσότερα από 23.000 βλήματα, διαφόρων διαμετρημάτων, που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΡ) στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.
Το Τάγμα επιχειρεί επίσης και στο αεροδρόμιο Μακεδονία, όπου έχουν εξουδετερωθεί 14 ενεργές βόμβες αεροπορίας στην περιοχή όπου γίνεται διαπλάτυνση αεροδιαδρόμου.
Φιλοξενία από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα 
Για τους κατοίκους του Κορδελιού φροντίζει και ο ΠΑΟΚ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να περάσουν τον χρόνο τους στην Τούμπα, που θα ανοίξει για να τους φιλοξενήσει.
Η ανακοίνωση:
«Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πρόβλημα, μια ολόκληρη κοινωνία να πρέπει να ξεσπιτωθεί για να απασφαλιστεί μια βόμβα ξεχασμένη από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο!
Την ασφάλεια που θα στερηθούν για κάποιες ώρες οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, την προσφέρει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και το… δεύτερο σπίτι τους, η Τούμπα!
Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ώρα 10.00 π.μ. θα ανοίξουν οι Θύρες 1-2-3 για την ελεύθερη είσοδο όλων όσων επιθυμούν να παρακολουθήσουν στις 11.00 π.μ., στην ηλεκτρονική οθόνη του γηπέδου, το ντοκιμαντέρ «90 Χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον».
Στη συνέχεια ποδοσφαιριστές καθώς και παλαίμαχοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα παρευρεθούν στο PAOK FC Official Store για την υπογραφή αυτόγραφων και την λήψη φωτογραφιών με τους φίλους της ομάδας.
Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους σε μία ασπρόμαυρη Κυριακή μακριά από εκπλήξεις και… εκρήξεις».
Εκκενώνεται και δομή φιλοξενίας 
Οι αρχές θα προχωρήσουν και σε προσωρινή εκκένωση της δομής φιλοξενίας Softex, ώστε να διευκολυνθεί η επιχείρηση.
Η εκκένωση θα γίνει από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με λεωφορεία που θα βρίσκονται εντός της δομής από τις 07:00 το πρωί μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας.
Οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε δομή στο κέντρο της πόλης.
Μετά από αίτημα των προσφύγων θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η συνταγή της επιτυχημένης διαχείρισης στον ΠΑΟΚ

Τις προηγούμενες σεζόν όταν έφθανε η άνοιξη ο ΠΑΟΚ άλλαζε προπονητή. Φέτος, η ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς... πηγαίνει τρένο και όλοι ψάχνουν να βρουν αν ο νεαρός Σέρβος τεχνικός κρατά μαγικό ραβδί. Το Sport24.gr έχει τις απαντήσειςΠριν περίπου τέσσερις μήνες ο Βλάνταν Ίβιτς έμοιαζε να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στη διαχείριση των διαδοχικών αγώνων που είχε ο ΠΑΟΚ. Δέχθηκε κριτική για τις επιλογές του στο πρώτο ματς με την Καραμπάχ (με δεδομένο ότι ακολουθούσε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, το οποίο ο "Δικέφαλος", αν και είχε πολύ καλή απόδοση σε μεγάλο διάστημά του, έχασε), η οποία έγινε ακόμη πιο έντονη όταν ήρθε η απρόσμενη ήττα από την ομάδα του Αζεερμπαϊτζάν στην Τούμπα.
Εκείνη η περίοδος φαντάζει πλέον πολύ μακρινή, καθώς ο ΠΑΟΚ έχει καταφέρει να πετύχει το εντυπωσιακό και πολυσυζητημένο "13 στα 14". Σίγουρα τα όσα έγιναν μετά τον αγώνα με τον Ατρόμητο ( "κόψιμο" Τζαβέλλα από την πρώτη ομάδα με το "ή εγώ ή αυτός" του Ίβιτς και μάντρωμα στο "Μακεδονία Παλλάς" μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό και τα γιαουρτώματα από τον κόσμο) λειτούργησαν ως ηλεκτροσόκ.

Όμως, δεν αρκούν από μόνα τους να εξηγήσουν το μυστικό της φρενήρους πορείας του ΠΑΟΚ. Υπάρχουν και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες που αφορούν στο manual του άκρως αποτελεσματικού τρόπου με τον οποίο ο ΠΑΟΚ δίνει δύο αγώνες σταθερά την εβδομάδα.
Το Sport24.gr επιχειρεί να τις καταγράψει:
1. Η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί και αποδεικνύεται μετά από έξι μήνες ότι η δουλειά που έγινε στις μεταγραφές του καλοκαιριού βοήθησε τον ΠΑΟΚ να στήσει ένα ρόστερ με βάθος και ποιότητα σε όλες τις θέσεις. Από τις εννιά μεταγραφές του καλοκαιριού, ο ΠΑΟΚ έπεσε έξω μόνο στον Τιάμ τον οποίο πήρε βιαστικά στο φινάλε της περιόδου, εν μέσω της πίεσης για την απόκτηση ενός φορ. Μάτος, Σάχοβ, Κάμπος, Μπίσεσβαρ, Βαρέλα, Κάνιας, Κρέσπο έχουν ρόλο βασικού και ο Μπρκιτς αποτελεί το μπακ-απ του Γλύκου. Όπως και τότε, έτσι και τον Γενάρη οι προσθήκες των Πρίγιοβιτς, Ενρίκε και Ουάρντα (εξαιρείται ο Λάμπρου που αποτελεί κίνηση επένδυσης για το μέλλον) έγιναν με τελική έγκριση από τον προπονητή της ομάδας και ήδη οι δύο πρώτοι έχουν δώσει θετικά δείγματα γραφής..
2. Δόθηκε μεγάλη έμφαση στον τρόπο καθημερινής δουλειάς και κυρίως στην αποθεραπεία των παικτών μετά τα ματς. Ο Βλάνταν Ίβιτς ζήτησε και είχε από την αρχή ξεχωριστό συνεργάτη για το συγκεκριμένο κομμάτι (Νέναντ Κοβάσεβιτς). Ο ΠΑΟΚ έφτασε τέλη Ιανουαρίου για να βιώσει έναν σχετικά σοβαρό τραυματισμό (αυτόν του Τζάλμα Κάμπος), ο οποίος πάντως είναι πιθανόν να μπει και πάλι σε αγωνιστική δράση σε σύνολο δύο εβδομάδων απουσίας. Επιπλέον, η ΠΑΕ προμηθεύτηκε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε μηχανήματα αποθεραπείας (θαλάμους κρυοθεραπείας, σάουνες, υπάρχει πρόσβαση σε θαλάμους υπερβαρικού οξυγόνου, πισίνες κ.α.) και όλα αυτά βοηθούν να εμφανίζεται η ομάδα φρέσκια και με πολλή ενέργεια παρά τα διαδοχικά ματς.

3. Η διαχείριση του ρόστερ από τον Βλάνταν Ίβιτς  γίνεται με τέτοιο τρόπο που να μην υπάρχει υπερφόρτωση κανενός ποδοσφαιριστή. Από το σύνολο των 35 επίσημων ματς που έχει δώσει μέχρι σήμερα ο Δικέφαλος κανείς παίκτης δεν έχει ξεπεράσει τις 30 συμμετοχές. Σ' αυτό το γκρουπ υπάρχουν οι Λέοβατς, Κρέσπο και Κάνιας, ενώ από 29 ματς στα πόδια τους έχουν οι Γλύκος. Μάτος και Τσίμιροτ. Για να το πούμε κάπως διαφορετικά, από το απόλυτο των 3150 αγωνιστικών λεπτών που αντιστοιχούν στα 35 επίσημα ματς, κανείς παίκτης του ΠΑΟκ δεν έχει ξεπεράσει τα 2735.
Τόσα έχει ο Μάτος παρότι το πρώτο ματς από κάρτες θα το χάσει την Κυριακή κόντρα στην Ξάνθη (ο Βραζιλιάνος στο τελευταίο παιχνίδι έκανε ντεμπούτο στον θεσμό του Κυπέλλου). Ακολουθούν ο Γλύκος με 2661, ο Κρέσπο με 2520, ο Λέοβατς με 2500 και ο Τσίμιροτ με 2491. Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς ότι ήταν απόλυτα στοχευμένη επιλογή του Σέρβου τεχνικού του ΠΑΟΚ να μην παίξουν την Πέμπτη στην Ξάνθη, Κρέσπο και Τσίμιροτ.
4. Ο Βλάνταν Ίβιτς έχει καταφέρει κάτι ακόμη, επίσης πολύ σημαντικό. Ο ΠΑΟΚ δεν εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από κανέναν ποδοσφαιριστή του. Έχει παίξει με επιτυχία σημαντικούς αγώνες χωρίς τον Μάτος, τον Κάνιας, τον Κρέσπο, τον Κάμπος, τον Λέοβατς, τον Γλύκο και είχε μείνει μόνο η απορία αν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τον Τσίμιροτ. Η απάντηση δόθηκε στο τελευταίο του ματς στην Ξάνθη.

5. Τέλος, υπάρχει και η ψυχολογική διαχείριση που γίνεται με τρόπο καθόλα πετυχημένο από τον Σέρβο τεχνικό. Όταν το σερί νικών άρχισε να διευρύνεται σε επίπεδα ιστορικών ρεκόρ, ο 40χρονος κόουτς βγήκε δημόσια και είπε: "ακόμη δεν πετύχαμε τίποτα". Και μάλιστα, ως τρόπο σκέψης, το πέρασε και στον Ιβάν Σαββίδη που το επανέλαβε στους παίκτες στα αποδυτήρια της Τούμπας, μετά τη νίκη επί του Αστέρα Τρίπολης.
Δεν είναι καθόλου εύκολο να συγκρατηθεί ο ενθουσιασμός για μία ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ που ο είναι στερημένη από τίτλους και διαθέτει πολύ και διψασμένο κόσμο, αλλά μέχρι στιγμής όλος μηχανισμός της ΠΑΕ το καταφέρνει μια χαρά.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω δοκιμάζονται σε κάθε ματς που περνά και ο Ίβιτς με τους συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά ότι τώρα ο ΠΑΟΚ μπαίνει στην τελική ευθεία (αρχής γενομένης από τα ματς με τη Σάλκε) που θα κρίνει τα πάντα στη σεζόν. Αν καταφέρουν και ανταποκριθούν και σ' αυτή την πρόκληση, τότε το όνομά τους θα μπει σε περίοπτη θέση στο βιβλίο ιστορίας του συλλόγου.

Ωμός εκβιασμός των δανειστών για «μαχαίρι» 3,6 δισ. σε αφορολόγητο και συντάξεις Share Like us Tweet Follow us Plus One


Σημαντική μείωση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ' επάγγελμα αγροτών, περαιτέρω περικοπές φοροαπαλλαγών καθώς και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αποδέχεται πλέον η κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Κατά τη πολύωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, παίχτηκε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι ωμού εκβιασμού της Ελληνικής πλευράς, το οποίο είχε ως συνέπεια να επιβληθεί στη χώρα μας η υποχρέωση άμεσης ψήφισης προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνουν τη μείωση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος από τα 8.636-9.545 ευρώ στα 6.000-7.000 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καθώς και την κατάργηση φοροαπαλλαγών. Από χθες το πρωί οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν πρώτα μεταξύ τους να επιβάλουν εκβιαστικά στην Ελληνική κυβέρνηση την υποχρέωση να δεσμευτεί ότι θα λάβει μέτρα συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) την περίοδο 2019-2020, εφόσον αποτύχει να κλείσει τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον! Και το κατάφεραν κατά τη διάρκεια του 5ωρου "μίνι Eurogroup" που έλαβε χώρα μερικές ώρες αργότερα. Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χτίστηκε πρώτα γέφυρα προσέγγισης με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν και την εκπρόσωπο του Ταμείου στο "κουαρτέτο", Ντέλια Βελκουλέσκου, με συνέπεια οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ να μειωθούν ελάχιστα, κατά 900 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, κατά την συνάντηση που έλαβε χώρα το απόγευμα, οι πιστωτές έστησαν στον τοίχο τον κ. Τσακαλώτο, καλώντας τον να συμφωνήσει στην άμεση ψήφιση προληπτικών μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα προβλέπουν μείωση αφορολογήτων ορίων από τα 8.636-9.545 ευρώ στα 6.000 ευρώ τουλάχιστον καθώς και περικοπές κι άλλων φοροαπαλλαγών, αλλά θα ενεργοποιηθούν το 2019 και μόνο σε περίπτωση μη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος μεγαλύτερου ή ίσου με το 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018. Αν το 2018 όμως επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ή και μεγαλύτερο, κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, τότε η Ελλάδα θα μπορεί να ακυρώσει τα μέτρα αυτά και να προχωρήσει ακόμη και σε ελαφρύνσεις είτε στον ΦΠΑ είτε στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών κατάφεραν επίσης να πείσουν την Ελληνική πλευρά να δεσμευτεί και για την εφαρμογή ενός ακόμη πακέτου μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα ενταχθεί στο πλαίσιο ενός νέου ακόμη πιο ενισχυμένου δημοσιονομικού «κόφτη» και θα προσδιοριστεί αργότερα, προκειμένου να ενεργοποιείται σε κάθε περίπτωση μη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 μέχρι και το 2023! Για την πενταετία 2024-2028, ο καθορισμός των δημοσιονομικών στόχων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα παρέμεινε σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, εκπρόσωπο των δανειστών συμφώνησαν ότι σίγουρα η περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πελονάσματα δεν μπορεί να είναι η δεκαετία! Δείχνοντας το μέγεθος της αναγκαστικής υπαναχώρησης της Ελληνικής πλευράς από τις "κόκκινες γραμμές" που είχαν τεθεί επισήμως τους τελευταίους μήνες κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριζε χθες ότι τα 6.000 ευρώ είναι το ελάχιστο επίπεδο στο οποίο η Ελληνική πλευρά αποδέχεται να υποχωρήσει το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 8.636 ευρώ, το οποίο ισχύει αυτή τη στιγμή για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες χωρίς προστατευόμενα τέκνα. Ο ίδιος αξιωματούχος παραδεχόταν πως η κυβέρνηση θα υποχωρήσει (και) στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group) Τόμας Βίζερ, τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Μάρκο Μπούτι, τον επικεφαλής της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ και, εκ μέρους του ΔΝΤ, το δίδυμο Τόμσεν-Βελκουλέσκου. Σημειωτέον ότι χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης της θητείας του εκλεκτού του, Κλάους Ρέγκλινγκ στο τιμόνι του ESM. «Υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο σήμερα και είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος, ώστε να επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά τη χθεσινή συνάντηση. Επίσης υποβάθμισε τη σημασία του προσεχούς Eurogroup για την Ελλάδα, λέγοντας ότι απλώς «θα εξετάσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup». Νέες συναντήσεις Πριν καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων των δανειστών στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες νέες συναντήσεις ώστε να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες για τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και τα προλητπικά μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα. Η επάνοδος των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα θα γίνει με σκοπό να κλείσει η συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα αλλά και να συμφωνηθεί και το πακέτο των λοιπών θεμάτων της αξιολόγησης που μένουν ακόμη σε εκκρεμότητα. Το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ που εκτιμάται για το 2018 σύμφωνα με τους δανειστές μπορεί να κλείσει με βάση τις δεσμεύσεις που υπάρχουν για πρόσθετα έσοδα από την φορολόγηση των ιδιωτικών εξοχικών κατοικιών μέσω της πλατφόρμας Αirbnb, αλλά και me τον περιορισμό των πραγματικών δαπανών στην υγεία με την εφαρμογή των θεσμών του Rebate και Claw back



Ωμός εκβιασμός των δανειστών για «μαχαίρι» 3,6 δισ. σε αφορολόγητο και συντάξεις Share Like us Tweet Follow us Plus One Του Γιώργου Παλαιτσάκη Σημαντική μείωση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ' επάγγελμα αγροτών, περαιτέρω περικοπές φοροαπαλλαγών καθώς και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αποδέχεται πλέον η κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Κατά τη πολύωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, παίχτηκε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι ωμού εκβιασμού της Ελληνικής πλευράς, το οποίο είχε ως συνέπεια να επιβληθεί στη χώρα μας η υποχρέωση άμεσης ψήφισης προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνουν τη μείωση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος από τα 8.636-9.545 ευρώ στα 6.000-7.000 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καθώς και την κατάργηση φοροαπαλλαγών. Από χθες το πρωί οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν πρώτα μεταξύ τους να επιβάλουν εκβιαστικά στην Ελληνική κυβέρνηση την υποχρέωση να δεσμευτεί ότι θα λάβει μέτρα συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) την περίοδο 2019-2020, εφόσον αποτύχει να κλείσει τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον! Και το κατάφεραν κατά τη διάρκεια του 5ωρου "μίνι Eurogroup" που έλαβε χώρα μερικές ώρες αργότερα. Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χτίστηκε πρώτα γέφυρα προσέγγισης με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν και την εκπρόσωπο του Ταμείου στο "κουαρτέτο", Ντέλια Βελκουλέσκου, με συνέπεια οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ να μειωθούν ελάχιστα, κατά 900 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, κατά την συνάντηση που έλαβε χώρα το απόγευμα, οι πιστωτές έστησαν στον τοίχο τον κ. Τσακαλώτο, καλώντας τον να συμφωνήσει στην άμεση ψήφιση προληπτικών μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα προβλέπουν μείωση αφορολογήτων ορίων από τα 8.636-9.545 ευρώ στα 6.000 ευρώ τουλάχιστον καθώς και περικοπές κι άλλων φοροαπαλλαγών, αλλά θα ενεργοποιηθούν το 2019 και μόνο σε περίπτωση μη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος μεγαλύτερου ή ίσου με το 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018. Αν το 2018 όμως επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ή και μεγαλύτερο, κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, τότε η Ελλάδα θα μπορεί να ακυρώσει τα μέτρα αυτά και να προχωρήσει ακόμη και σε ελαφρύνσεις είτε στον ΦΠΑ είτε στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών κατάφεραν επίσης να πείσουν την Ελληνική πλευρά να δεσμευτεί και για την εφαρμογή ενός ακόμη πακέτου μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα ενταχθεί στο πλαίσιο ενός νέου ακόμη πιο ενισχυμένου δημοσιονομικού «κόφτη» και θα προσδιοριστεί αργότερα, προκειμένου να ενεργοποιείται σε κάθε περίπτωση μη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 μέχρι και το 2023! Για την πενταετία 2024-2028, ο καθορισμός των δημοσιονομικών στόχων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα παρέμεινε σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, εκπρόσωπο των δανειστών συμφώνησαν ότι σίγουρα η περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πελονάσματα δεν μπορεί να είναι η δεκαετία! Δείχνοντας το μέγεθος της αναγκαστικής υπαναχώρησης της Ελληνικής πλευράς από τις "κόκκινες γραμμές" που είχαν τεθεί επισήμως τους τελευταίους μήνες κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριζε χθες ότι τα 6.000 ευρώ είναι το ελάχιστο επίπεδο στο οποίο η Ελληνική πλευρά αποδέχεται να υποχωρήσει το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 8.636 ευρώ, το οποίο ισχύει αυτή τη στιγμή για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες χωρίς προστατευόμενα τέκνα. Ο ίδιος αξιωματούχος παραδεχόταν πως η κυβέρνηση θα υποχωρήσει (και) στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group) Τόμας Βίζερ, τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Μάρκο Μπούτι, τον επικεφαλής της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ και, εκ μέρους του ΔΝΤ, το δίδυμο Τόμσεν-Βελκουλέσκου. Σημειωτέον ότι χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης της θητείας του εκλεκτού του, Κλάους Ρέγκλινγκ στο τιμόνι του ESM. «Υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο σήμερα και είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος, ώστε να επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά τη χθεσινή συνάντηση. Επίσης υποβάθμισε τη σημασία του προσεχούς Eurogroup για την Ελλάδα, λέγοντας ότι απλώς «θα εξετάσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup». Νέες συναντήσεις Πριν καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων των δανειστών στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες νέες συναντήσεις ώστε να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες για τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και τα προλητπικά μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα. Η επάνοδος των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα θα γίνει με σκοπό να κλείσει η συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα αλλά και να συμφωνηθεί και το πακέτο των λοιπών θεμάτων της αξιολόγησης που μένουν ακόμη σε εκκρεμότητα. Το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ που εκτιμάται για το 2018 σύμφωνα με τους δανειστές μπορεί να κλείσει με βάση τις δεσμεύσεις που υπάρχουν για πρόσθετα έσοδα από την φορολόγηση των ιδιωτικών εξοχικών κατοικιών μέσω της πλατφόρμας Αirbnb, αλλά και me τον περιορισμό των πραγματικών δαπανών στην υγεία με την εφαρμογή των θεσμών του Rebate και Claw back

www.dikaiologitika.gr
Ωμός εκβιασμός των δανειστών για «μαχαίρι» 3,6 δισ. σε αφορολόγητο και συντάξεις Share Like us Tweet Follow us Plus One Του Γιώργου Παλαιτσάκη Σημαντική μείωση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ' επάγγελμα αγροτών, περαιτέρω περικοπές φοροαπαλλαγών καθώς και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αποδέχεται πλέον η κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Κατά τη πολύωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, παίχτηκε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι ωμού εκβιασμού της Ελληνικής πλευράς, το οποίο είχε ως συνέπεια να επιβληθεί στη χώρα μας η υποχρέωση άμεσης ψήφισης προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνουν τη μείωση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος από τα 8.636-9.545 ευρώ στα 6.000-7.000 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καθώς και την κατάργηση φοροαπαλλαγών. Από χθες το πρωί οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν πρώτα μεταξύ τους να επιβάλουν εκβιαστικά στην Ελληνική κυβέρνηση την υποχρέωση να δεσμευτεί ότι θα λάβει μέτρα συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) την περίοδο 2019-2020, εφόσον αποτύχει να κλείσει τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον! Και το κατάφεραν κατά τη διάρκεια του 5ωρου "μίνι Eurogroup" που έλαβε χώρα μερικές ώρες αργότερα. Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χτίστηκε πρώτα γέφυρα προσέγγισης με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν και την εκπρόσωπο του Ταμείου στο "κουαρτέτο", Ντέλια Βελκουλέσκου, με συνέπεια οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ να μειωθούν ελάχιστα, κατά 900 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, κατά την συνάντηση που έλαβε χώρα το απόγευμα, οι πιστωτές έστησαν στον τοίχο τον κ. Τσακαλώτο, καλώντας τον να συμφωνήσει στην άμεση ψήφιση προληπτικών μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα προβλέπουν μείωση αφορολογήτων ορίων από τα 8.636-9.545 ευρώ στα 6.000 ευρώ τουλάχιστον καθώς και περικοπές κι άλλων φοροαπαλλαγών, αλλά θα ενεργοποιηθούν το 2019 και μόνο σε περίπτωση μη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος μεγαλύτερου ή ίσου με το 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018. Αν το 2018 όμως επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ή και μεγαλύτερο, κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, τότε η Ελλάδα θα μπορεί να ακυρώσει τα μέτρα αυτά και να προχωρήσει ακόμη και σε ελαφρύνσεις είτε στον ΦΠΑ είτε στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών κατάφεραν επίσης να πείσουν την Ελληνική πλευρά να δεσμευτεί και για την εφαρμογή ενός ακόμη πακέτου μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα ενταχθεί στο πλαίσιο ενός νέου ακόμη πιο ενισχυμένου δημοσιονομικού «κόφτη» και θα προσδιοριστεί αργότερα, προκειμένου να ενεργοποιείται σε κάθε περίπτωση μη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 μέχρι και το 2023! Για την πενταετία 2024-2028, ο καθορισμός των δημοσιονομικών στόχων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα παρέμεινε σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, εκπρόσωπο των δανειστών συμφώνησαν ότι σίγουρα η περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πελονάσματα δεν μπορεί να είναι η δεκαετία! Δείχνοντας το μέγεθος της αναγκαστικής υπαναχώρησης της Ελληνικής πλευράς από τις "κόκκινες γραμμές" που είχαν τεθεί επισήμως τους τελευταίους μήνες κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριζε χθες ότι τα 6.000 ευρώ είναι το ελάχιστο επίπεδο στο οποίο η Ελληνική πλευρά αποδέχεται να υποχωρήσει το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 8.636 ευρώ, το οποίο ισχύει αυτή τη στιγμή για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες χωρίς προστατευόμενα τέκνα. Ο ίδιος αξιωματούχος παραδεχόταν πως η κυβέρνηση θα υποχωρήσει (και) στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group) Τόμας Βίζερ, τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Μάρκο Μπούτι, τον επικεφαλής της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ και, εκ μέρους του ΔΝΤ, το δίδυμο Τόμσεν-Βελκουλέσκου. Σημειωτέον ότι χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης της θητείας του εκλεκτού του, Κλάους Ρέγκλινγκ στο τιμόνι του ESM. «Υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο σήμερα και είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος, ώστε να επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά τη χθεσινή συνάντηση. Επίσης υποβάθμισε τη σημασία του προσεχούς Eurogroup για την Ελλάδα, λέγοντας ότι απλώς «θα εξετάσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup». Νέες συναντήσεις Πριν καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων των δανειστών στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες νέες συναντήσεις ώστε να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες για τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και τα προλητπικά μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα. Η επάνοδος των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα θα γίνει με σκοπό να κλείσει η συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα αλλά και να συμφωνηθεί και το πακέτο των λοιπών θεμάτων της αξιολόγησης που μένουν ακόμη σε εκκρεμότητα. Το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ που εκτιμάται για το 2018 σύμφωνα με τους δανειστές μπορεί να κλείσει με βάση τις δεσμεύσεις που υπάρχουν για πρόσθετα έσοδα από την φορολόγηση των ιδιωτικών εξοχικών κατοικιών μέσω της πλατφόρμας Αirbnb, αλλά και me τον περιορισμό των πραγματικών δαπανών στην υγεία με την εφαρμογή των θεσμών του Rebate και Claw back

www.dikaiologitika.gr

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Τα… ψιλά γράμματα που πάγωσαν λέβητες και σωλήνες



Μπορεί ο καιρός τις τελευταίες ημέρες να «γλύκανε» και οι πολικές θερμοκρασίες στην Βόρεια Ελλάδα να υποχώρησαν, ωστόσο η «Αριάδνη» εκτός από τα πολλά προβλήματα που άφησε πίσω της- με τις σωληνώσεις να παγώνουν, τα νοικοκυριά να μένουν χωρίς θέρμανση και νερό και τις καταστροφές τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες- έφερε στο… φως ζητήματα που δεν μπόρεσαν να καλύψουν οι λίγοι πόντοι χιόνι! Οι κακοτεχνίες στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και εξωτερικών λεβήτων αερίου που είχαν ως αποτέλεσμα να… παγώσουν εξαιτίας της θερμοκρασίας που «έπεσε» κάτω από το  μηδέν είναι κάτι που απασχολεί τους επαγγελματίες του κλάδου δεκαετίες, με την Πολιτεία να αδιαφορεί για τα αιτήματά τους, όπως ισχυρίζονται. Αποτέλεσμα, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν… «να φτάσει η παραοικονομία στον χώρο μας στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ με το κράτος να χάνει πολλά έσοδα από τους φόρους».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (ΟΒΥΕ), Δημήτρη Βαργιάμη, ο οποίος είναι και πρόεδρος του αντίστοιχου σωματείου στην Θεσσαλονίκη: «Ως χώρα έχουμε μείνει στην δεκαετία του ’60. Ενώ η τεχνολογία εξελίσσεται εμείς δεν εξελισσόμαστε. Υπάρχει ένας τεχνικός κανονισμός για το πώς πρέπει να γίνεται στα νοικοκυριά η παροχή του φυσικού αερίου. Είναι γραμμένος στο γόνατο. Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά διαχρονικά οι πολιτικές ηγεσίες του δεν έδωσαν λύση» σχολιάζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Θεσπίστηκε ένας τεχνικός κανονισμός που αφορά μόνο τη γραμμή του φυσικού αερίου και το πώς θα συνδεθεί αυτή με την επιτοίχια μονάδα φυσικού αερίου, δηλαδή το που θα είναι στραμμένη η καπνοδόχος ή ποιες είναι οι προδιαγραφές της καπνοδόχου. Ο κανονισμός αναφερόταν στις προδιαγραφές των σωληνώσεων που αφορούσαν στις γραμμές του φυσικού αερίου και άλλες λεπτομέρειες. Εκεί σταματούσε ο κανονισμός. Δεν υπήρχε ένας δεύτερος που να ξεκαθαρίζει σε εμάς τους επαγγελματίες το πώς θα γίνεται η τοποθέτηση των εξαρτημάτων σε ότι αφορά το κομμάτι της θέρμανσης, όπως για το που πρέπει να τοποθετηθεί ο λέβητας». Ο κ. Βαργιάμης αναφέρει επίσης ότι: «πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν και τελικά να καταστρέψουν μια μονάδα. Για παράδειγμα εάν κοπεί το ρεύμα και έχεις θερμοκρασία -5 βαθμούς τότε δεν λειτουργεί το σύστημα. Παγώνει και έχει ζημιές. Επίσης εάν έχεις ρεύμα και δεν έχεις φυσικό αέριο πάλι θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα».

«Είναι λάθος που οι λέβητες φυσικού αερίου τοποθετήθηκαν στα μπαλκόνια. Θα πρέπει να στηθεί ένας κανονισμός που θα ορίζει πως τα συστήματα αυτά του φυσικού αερίου θα τοποθετούνται με βάση την ευρωπαϊκή πραγματικότητα» συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ.  «Υπήρξε φθορά των σωληνώσεων και αμέλεια των καταναλωτών. Οι σωλήνες μπήκαν εξωτερικά κάτι που είναι μέγα λάθος, γιατί εσωτερικά χαλούσαν την αισθητική των σπιτιών» λέει ο κ. Βαργιάμης. Ο πρόεδρος καταγγέλλει επίσης ότι στο παρελθόν υπήρχαν «εταιρίες μαϊμού με ανειδίκευτους εργάτες που αναλάμβαναν να στήσουν συστήματα θέρμανσης».

Σε αντίθεση με την Ελλάδα το τοπίο στο εξωτερικό είναι ρυθμισμένο, αφού υπάρχουν κανονισμοί και ψηφισμένοι νόμοι. «Οι νόμοι καθορίζουν τα πάντα» λέει ο κ. Βαργιάμης και αναφέρει ότι όλα αυτά είναι γνωστά στα υπουργεία.

Τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία για τους τεχνικούς κανόνες εγκατάστασης λεβήτων φυσικού αερίου υπήρξε το 2011 και φέρει υπογραφή του τότε υπουργού Γιάννη Μανιάτη. Πρόκειται για τον νόμο ν. 4001/11 (ΦΕΚ 179 Α/22-8-2011) για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις. Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 70 προβλέπονται τα εξής: «Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του ΔΕΣΦΑ ΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν σχετικές συστάσεις του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, θεσπίζονται Τεχνικοί Κανονισμοί Εξωτερικών Εγκαταστάσεων Αερίου που θα αφορούν στη μελέτη, στα υλικά, στην εγκατάσταση, στην επιθεώρηση, στις δοκιμές, στην ασφάλεια και στη λειτουργία των Συστημάτων Μεταφοράς, Εγκαταστάσεων ΥΦΑ, Εγκαταστάσεων Αποθήκευσης και καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τεχνικά έγγραφα, για την έκδοση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας, που αφορούν στα Συστήματα Μεταφοράς, στις Εγκαταστάσεις ΥΦΑ και στις Εγκαταστάσεις Αποθήκευσης. 2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστήνεται με απόφαση του ίδιου Υπουργού, θεσπίζονται Τεχνικοί Κανονισμοί Εξωτερικών Εγκαταστάσεων Δικτύων Διανομής και Τεχνικοί Κανονισμοί Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Αερίου που θα αφορούν στη μελέτη, στα υλικά, στην εγκατάσταση, στην επιθεώρηση, στις δοκιμές, στην ασφάλεια και στη λειτουργία Δικτύων Διανομής και εσωτερικών δικτύων και εγκαταστάσεων των καταναλωτών Φυσικού Αερίου». Και πάλι όμως οι επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν πως υπάρχουν παραλείψεις.

«Ευτυχώς που είναι έξω…»

Ευτυχώς που οι λέβητες αερίου είναι τοποθετημένοι στο εξωτερικό των σπιτιών, αφού οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο είναι μεγάλοι από την μη συντήρηση τους, λέει από την πλευρά του ο Λεωνίδας Μπακούρας, γενικός διευθυντής της εταιρίας διανομής Φυσικού Αερίου σε Θεσσαλονίκη – Θεσσαλία.  Ο ίδιος προσθέτει πως θα πρέπει οι καταναλωτές να συντηρούν τόσο τους λέβητες αλλά και να προστατεύουν τους σωλήνες του νερού. «Η επιλογή του λέβητα και η τοποθέτησή του είναι ευθύνη του καταναλωτή και του επιβλέποντα μηχανικού. Εμείς δεν λέμε τι να επιλέξουν οι καταναλωτές» λέει ο κ. Μπακούρας. Αναφέρει ότι ο Τεχνικός Κανονισμός Φυσικού Αερίου που υπάρχει (2003) είναι αυστηρός, ενώ ο Τεχνικός Κανονισμός για τις υδραυλικές εγκαταστάσεις (1986) «ίσως χρειάζεται κάποια αναθεώρηση» σχολιάζει ο κ. Μπακούρας. Και εξηγεί: «σκοπεύουμε να κάνουμε μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια που θα δείχνει πως πρέπει να γίνονται οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου για να μην υπάρχουν προβλήματα με τον παγετό και τις κακές καιρικές συνθήκες. Είναι όμως μια συμβουλευτική παροχή προς τους καταναλωτές». Όπως αναφέρει ο κ. Μπακούρας: «Θα πρέπει να μάθουν οι καταναλωτές να επιλέγουν σωστούς επαγγελματίες που θα έχουν πιστοποίηση. Να βρουν σωστούς υδραυλικούς και μηχανικούς». Μιλώντας για τους λόγους για τους οποίους ένας λέβητας φυσικού αερίου παύει να λειτουργεί επισημαίνει ότι υπάρχουν τρεις λόγοι: 1. Εάν σταματήσει η παροχή του νερού, 2. Εάν δεν υπάρχει τροφοδοσία ρεύματος και 3. Εάν ένας λέβητας μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να λειτουργεί. «Εμείς δεν λέμε που να βάλουν οι καταναλωτές τον λέβητα. Μας καταθέτουν μελέτες και δίνουμε έγκριση. Εάν οι λέβητες μπουν μέσα είναι απόφαση του καταναλωτή και του μηχανικού. Είμαστε η μόνη χώρα που ορίζει ότι χρειάζεται γνωμοδότηση μηχανικού. Δίνουμε εγκρίσεις βάσει της μελέτης του μηχανικού» σχολιάζει. «Κι ο καταναλωτής έχει τις ευθύνες του για ό,τι συνέβη τις περασμένες ημέρες. Η συντήρηση ενός λέβητα είναι ευθύνη του καταναλωτή. Όπως αντιλαμβάνεστε από τη στιγμή που δεν συντηρούνται οι λέβητες, ευτυχώς που μπαίνουν έξω από τα σπίτια γιατί σε περίπτωση διαρροών οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Το να έχει κάποιος τον λέβητα μέσα σημαίνει ότι κάποιος κάνει ετήσια συντήρηση του λέβητα» καταλήγει ο κ. Μπακούρας.

Ενεργειακές σπατάλες και… Βρετανία

Πρόσφατα, η Ομοσπονδία κατέθεσε στο αρμόδιο υπουργείο εμπεριστατωμένη μελέτη για τον καθαρισμό των συστημάτων θέρμανσης βάσει της οποίας τα νοικοκυριά μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 30% της ενέργειας την οποία σήμερα καταναλώνουν. «Στο εξωτερικό είναι υποχρεωτικοί οι καθαρισμοί διαφορετικά απαγορεύεται στους καταναλωτές να ανάψουν την θέρμανση. Εδώ φυσικά και κανείς δεν το ελέγχει» σχολιάζει. Στην εισηγητική τεχνική έκθεση που κατατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη Γενική Γραμματεία Ενέργειας αλλά και το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού η ΟΒΥΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες αναφέροντας μάλιστα με παραδείγματα τι συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού. «Σε προηγμένες χώρες( Ηνωμένο ΒασίλειοBS7593, Γερμανία, ΙταλίαDL 192/05 N°311,Ισπανία Según el Energy Savings Trust (Fundación para el Ahorro Energético κτλ) είναι πλέον υποχρεωτική με νόμο η διαχείριση του νερού εγκαταστάσεων πριν τεθεί σε λειτουργία. Το κόστος για την Ελλάδα των «μολυσμένων λεβήτων» μπορεί να είναι εκατομμύρια ευρώ. Με περίπου 1,5 εκατομμύρια λέβητες κεντρικής θέρμανσης ακόμη και μια μέση απώλεια του 5% σε ένα μέσο ετήσιο κόστος καυσίμου μόνο, ας πούμε 400€, μας οδηγεί σε μια σπατάλη 30.000.000€., που μάλιστα, δεν περιλαμβάνει ακόμη επαγγελματικά και βιομηχανικά συστήματα».

Για παράδειγμα στην Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν οδηγίες συγκεκριμένες τόσο για την τοποθέτηση λεβήτων φυσικού αερίου (εντός οικείων) όσο και για τη συντήρησή τους. Μελέτη του Heating & Hotwater Industry Council, που είναι Μη Κερδοσκοπική Εμπορική Ένωση που ειδικεύεται στους τομείς της ενέργειας αναφέρεται αναλυτικά στους κανονισμούς κτιρίων, τις προδιαγραφές  και τις οδηγίες εγκατάστασης των περισσοτέρων κατασκευαστών λεβήτων. Στον εν λόγω βρετανικό οδηγό δίνονται επίσης πληροφορίες για τους διάφορους τύπους χημικών ουσιών επεξεργασίας νερού και συσκευών και πως λειτουργούν, τονίζοντας τις συστάσεις που δίνονται από τους κανονισμούς και τα πρότυπα. Ο εν λόγω οδηγός  καλύπτει τρείς κύριους τομείς, τον καθαρισμό, την προστασία και την συντήρηση.

Παραοικονομία και… μαύρη εργασία

Την ίδια ώρα, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υδραυλικών προτείνεται να δημιουργηθεί ένας ελεγκτικός μηχανισμός που θα ελέγχει ποιος πραγματοποιεί  τεχνικές εργασίες, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις της το ποσό της παραοικονομίας του κλάδου αγγίζει τα… 15 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με αποτέλεσμα το δημόσιο να ζημιώνεται εξαιτίας της απουσίας νόμων και ελεγκτικών μηχανισμών. «Άνθρωποι χωρίς άδειες και πτυχία κάνουν τους επαγγελματίες και παίρνουν δουλειές με αποτέλεσμα αμφιβόλου ποιότητας» λέει ο κ. Βαργιάμης.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο «υπάρχουν απαρχαιωμένες τεχνικές οδηγίες. Όλα τα συστήματα θέρμανσης έχουν αλλάξει σε όλο τον κόσμο και εμείς έχουμε μείνει στη δεκαετία του ’60. Υπάρχει κανονισμός για το στήσιμο της μονάδας φυσικού αερίου αλλά δεν αναφέρει πουθενά εάν μια μονάδα πρέπει να μπει μέσα ή έξω. Ο νομοθέτης το αφήνει ανοικτό και φλου. Το πρόβλημα είναι μείζον και πολιτικό. Δεν υπήρξε μέριμνα ώστε ο επαγγελματίας- εγκαταστάτης  να δίνει μια βεβαίωση στον καταναλωτή με την οποία θα τον κατοχυρώνει για ορισμένα ζητήματα. Για όλες τις βλάβες και για το γεγονός ότι πάγωσαν οι λέβητες αερίου φταίνε οι πολιτικοί που δεν νομοθέτησαν μέχρι τώρα» λέει και σχολιάζει ότι «και οι εταιρίες παροχής φυσικού αερίου πίσω από αυτή την ασάφεια του νόμου είναι καλυμμένες.