Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Το σχέδιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει την σχετική προσθήκη στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έρχεται των πιέσεων των δανειστών και αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που πρώτη δημοσίευσε η Realnews, αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Μάρτιο ενώ οι 15 διατάξεις του άρθρου 959Α με τον τίτλο «Πλειστηριασμός με ηλεκτρονικά μέσα» (βλέπε συνοδευτικό υλικό) θα τεθούν σε εφαρμογή με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η υπουργική απόφαση αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να εκδοθεί εντός του Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και έχουν πακετάρει 10.000 ακίνητα μεγάλων οφειλετών, τα οποία θα πλειστηριαστούν έως το τέλος του 2017, ενώ ένα ακόμη πακέτο 15.000 ακινήτων είναι έτοιμο για το 2018.
Τα βασικά σημεία
Με το νέο καθεστώς οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 15 του σχετικού άρθρου, Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή από τις 10.00 έως 17.00 και ως τόπος διενέργειας του πλειστηριασμού ορίζεται η έδρα του συμβολαιογράφου.
Η διαχείριση της ηλεκτρονικής διαδικτυακής πύλης για τη διενέργεια του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα ανατίθεται με τη σύμφωνη γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου.
Κάθε υποψήφιος πλειοδότης ή ο πληρεξούσιος του ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του δηλώνει τη συμμετοχή του σε συγκεκριμένο πλειστηριασμό σύμφωνα με τους όρους αυτού και υποβάλλει την εγγύηση της παρ. 1 του άρθρου 965 και το τυχόν πληρεξούσιο της παρ. 2 του άρθρου 1003 ΚΠολΔ μέχρι ώρα 15:00 (3:00 μ.μ.) της προηγούμενης του πλειστηριασμού ημέρας στον υπάλληλο του πλειστηριασμού.
Κάθε πλειοδότης διορίζει αντίκλητο που να κατοικεί στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης είτε με δήλωσή του προς τον υπάλληλο του πλειστηριασμού, στο γραφείο του, είτε με ηλεκτρονικά μέσα, μέχρι ώρα 15:00 (3:00 μ.μ.) της προηγούμενης του πλειστηριασμού ημέρας, διαφορετικά αντίκλητος θεωρείται ο γραμματέας του Πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης.
Κάντε κλικ στο επισυναπτόμενο αρχείο για να Δείτε όλο το έγγραφο

Έρχονται μέτρα διευκόλυνσης των πολιτών για τις παροχές πρόνοιας - Αλλαγές και στον ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό που προωθείται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δημιουργηθούν συγκεκριμένες υπηρεσίες που θα βοηθήσουν το πολίτη να έχει καλύτερη πρόσβαση στις παροχές πρόνοιας. Ειδικότερα, οι άξονες που προωθεί το υπουργείο Εργασίας είναι οι εξής: - Δημιουργούνται ειδικές υπηρεσίες στα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ) ανά την επικράτεια. Σε αυτές οι εργαζόμενοι θα μπορούν να έχουν άμεση ενημέρωση για τα δικαιώματά τους. Επίσης, θα μαθαίνουν τις πρωτοβουλίες που έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν σε περίπτωση που παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία. - Ενισχύονται τα 118 Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ. Στα ΚΠΑ2 απασχολούνται περισσότεροι από 2.000 υπάλληλοι του Οργανισμού. Ταυτόχρονα η διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει θέσει ως στόχο να υπάρξουν επιπλέον 360 εργασιακοί σύμβουλοι μέσα στα επόμενα δύο έτη. - Μέσα σε ένα μήνα, τίθενται σε λειτουργία τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών στο υπουργείο Εργασίας, τα οποία θα απασχολούνται με θέματα που σχετίζονται με την εργασιακή νομοθεσία, το ασφαλιστικό, καθώς και την κοινωνική πρόνοια και την απασχόληση. - Θα υπάρξουν ειδικά, τοπικά γραφεία εξυπηρέτησης πολιτών από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ), στα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται για να λύσουν τυχόν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα. Τα τοπικά γραφεία αυτά, θα λειτουργούν συμπληρωματικά, παράλληλα με την ιστοσελίδα του φορά (www.efka.gov.gr) αλλά και την τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης (1555). - Οι υπηρεσίες Πρόνοιας του υπουργείου, στοχεύουν να δημιουργήσουν 254 κέντρα κοινότητας, σε ισάριθμους δήμους της χώρας. Τα κέντρα αυτά θα στελεχωθούν με 700 εργαζόμενους, οι οποίοι θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ. Εκεί θα μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στοιχεία για τις παροχές πρόνοιας γενικά και ειδικά για την «αιχμή του δόρατος» που είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Επισημαίνεται ότι το ΚΕΑ πρόκειται να εφαρμοστεί καθολικά σε όλη τη χώρα από τον επόμενο μήνα, με στόχο να προκύψουν έως 700.000 ωφελούμενοι

Καίγεται ιστορικό μοναστήρι στην Ναύπακτο


Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στην ιερά μονή Βαρνάκοβας, στην Ναύπακτο.Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Ναύπακτο και άλλες γειτονικές περιοχές, που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μοναχές έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από την ιερά μονή, όπως επίσης η ιερή εικόνα της Παναγίας και ιερά λείψανα που φυλάσσονταν στο μοναστήρι.



Η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ένα από τα ιστορικότερα Μοναστήρια της Ελλάδας. Ιδρύθηκε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο, το έτος 1077, από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη και γρήγορα ανεδείχθη σε θρησκευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας, θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα, αποκαλούμενη «η Αγία Λαύρα της Ρούμελης»

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα στη βόρεια Ελλάδα

Ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα στη βόρεια Ελλάδα
Με φράσεις όπως, «τέρμα οι συζητήσεις και ο πολιτισμένος διάλογος, ώρα για έργα» και «θα στήσουμε τα μπλόκα μας στα σημεία που έχουμε αποφασίσει», οι αγρότες στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ξεκινούν από σήμερα κιόλας να κατευθύνονται στα σημεία που έχουν επιλέξει, διαδικασία που θα κορυφωθεί την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.
Στην εφαρμογή των εναλλακτικών τους σχεδίων, ώστε να φτάσουν στο τελωνείου του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής των Σερρών, οι οποίοι από την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου έχουν κατασκηνώσει στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα. Η δύναμή τους στο σημείο έχει ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.
Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, με τον επικεφαλής να έχει επανειλλημένα τονίσει σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ότι οι εντολές τους είναι να μην επιτρέψουν την κατεύθυνση των αγροτών και κτηνοτρόφων στον Προμαχώνα.
Σημειώνεται ότι Βούλγαροι ευρωβουλευτές ψήφισαν θέση με την οποία ζητούν από την Κομισιόν να ασχοληθεί με τα προβλήματα στα σύνορα Βουλγαρίας-Ελλάδας. Οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στην πρόθεση των Ελλήνων αγροτών να στήσουν μπλόκα στους δρόμους και υποστηρίζουν ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις ενέργειές τους είναι οι βουλγαρικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στους τομείς των εμπορίου, τουρισμού και της ελαφράς βιομηχανίας.
Στην Κεντρική Μακεδονία το πρώτο μπλόκο που θα στηθεί, θα είναι αυτό στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινοβραδινή συνέλευσης της αρμόδιας συντονιστικής επιτροπής. Το μπλόκο των Ευζώνων, θα ενισχυθεί μέχρι και την Τρίτη, από αγρότες και κτηνοτρόφους των περιοχών Χαλκηδόνας, Γιαννιτσών και άλλων σε Πέλλα και Πιερία.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Χαλκιδικής, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Παπαδάκης, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου θα βάλουν μπρος τα τρακτέρ τους και μετά τις 11 το πρωί θα ξεκινήσουν με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, όπου και θα στήσουν το μπλόκο τους σε περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία».
Αύριο στις 10 το πρωί θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο της Τρίγλιας, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, απο αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του Νομού Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρο Χατζητομάρη, που συμμετείχε στη συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα από τις 11 το πρωί, θα συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονικής-Σερρών, αγρότες και κτηνοτρόφοι απο τα χωριά Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι και Άσσηρο,. Τη Δευτέρα θα μεταφερθούν στο Δερβένι, όπου θα στήσουν τις δυνάμεις τους και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος.
Ήδη ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στην είσοδο του Κιλκίς, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής και έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τις 30/1 να μαζευτούν οι δυνάμεις των τρακτέρ και να κατευθυνθούν στο τελωνείο των Ευζώνων, όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Βαφειάδης.
Λίγο μετά τις 11 το πρωί, στήνεται και το μπλόκο στα διόδια των Μαλγάρων και το ακριβές πρόγραμμα της κινητοποίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση που θα γίνει την ίδια ημέρα, αφού πρώτα παραταχθούν τα τρακτέρ, όπως επισήμανε ένας εκ των δύο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης.
Από την πλευρά τους οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης, έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση αύριο στις 18.00, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Εξω από τη Βουλή οι επιστήμονες της Ειδικής Αγωγής...

Εξω από τη Βουλή οι επιστήμονες της Ειδικής Αγωγής: «Πρώτη φορά αριστερά, κόβει δικαιώματα από τα παιδιά» «Πρώτη φορά αριστερά, κόβει δικαιώματα από τα παιδιά»...

Έξω από την Βουλή έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί οι επιστήμονες της Ειδικής Αγωγής στο πλαίσιο των...
κινητοποιήσεων ενάντια στις νέες συνθήκες πληρωμών που τους επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

Οι συγκεντρωμένοι ζητούν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να του εκφράσουν την αντίθεση τους σχετικά με τον τρόπο που προωθείται από την κυβέρνηση η νέα οδηγία, ενώ όπως αποφασίστηκε θα παραδώσουν ψήφισμα στον αντιπρόεδρο της Βουλής. 

«Πρώτη φορά αριστερά, κόβει δικαιώματα από τα παιδιά», «Για κανένα λόγο για καμία αιτία δεν υποβαθμίζουμε την λογοθεραπεία», «Η ειδική αγωγή είναι αγαθό και όχι διακύβευμα μνημονιακό» και «Οι θεραπείες των παιδιών δεν είναι για παζάρι», είναι μερικά από τα συνθήματα τα οποία είναι γραμμένα στα πανό που κρατού

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ζητούν να μην συρρικνωθεί ο προϋπολογισμός της ειδικής αγωγής, ζητούν θέσπιση όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας, επανεξέταση από την κυβέρνηση την στάση της η οποία οδηγεί σε κλείσιμο χιλιάδων θεραπευτηρίων και στην ανεργία επιστημόνων

Συμφωνία, εκλογές ή... δραχμή

;





  • Δύο χρόνια αφότου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ξεκινούσε την προσπάθεια να σκίσει τα μνημόνια, αντιμετωπίζει πλέον την πίεση να υπογράψει προληπτικά και «τέταρτο» με πολύ σκληρά μέτρα και εγγυήσεις που θα πρέπει να ψηφιστούν προκαταβολικά ώστε να ξεκλειδώσουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τις «μεσοπρόθεσμες» παρεμβάσεις μείωσης του χρέους και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.


Οι επιλογές που έχει ο πρωθυπουργός στα χέρια του από χθες το βράδυ είναι.. πολύ συγκεκριμένες. Η λογική λέει πως κερδίζοντας δύο στα τρία από αυτά που βρίσκονται στο τραπέζι (μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος και ποσοτική χαλάρωση) θα επιλέξει ευκολότερα τη φαινομενικά καλύτερη από τις εναλλακτικές που έχει. Να συμφωνήσει δηλαδή στην ψήφιση των προληπτικών μέτρων για τις περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, και να τις ενδύσει επικοινωνιακά με τον μανδύα των τελευταίων δύσκολων δεσμεύσεων στο δρόμο για την έξοδο από την κρίση.

Δεν αποκλείεται τελικά να κάνει ακριβώς αυτό. Να μειώσει προκαταβολικά τις συντάξεις (προσωπική διαφορά) και να αυξήσει τους φόρους (αφορολόγητο όριο), αλλά να πανηγυρίζει πως δρομολόγησε τις προϋποθέσεις για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και πέτυχε να μειώσει το χρέος των μελλοντικών γενεών.

Αν ερμηνεύσουμε λίγο πιο διασταλτικά τη χθεσινή δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά το Eurogroup ότι «οι επιδόσεις της οικονομίας είναι πολύ καλές και ότι η λήψη νέων μέτρων δεν είναι απαραίτητη συνεπώς οι δανειστές πρέπει να το ξανασκεφτούν», ίσως έχουμε μια απάντηση για το που το πάει η κυβέρνηση παρότι επισήμως υποστηρίζει πως απορρίπτει κατηγορηματικά τη νομοθέτηση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η άποψη του Ευκ. Τσακαλώτου ηχεί ως μια καλά διατυπωμένη διαβεβαίωση προς τους ανήσυχους βουλευτές του κόμματος του, ότι αν αποδεχτούν και ψηφίσουν τα προληπτικά μέτρα, δεν θα χρειαστεί ποτέ να εφαρμοστούν γιατί η οικονομία θα υπεραποδόσει. Ή ότι αν τα πράγματα «στραβώσουν», θα είναι μια άλλη κυβέρνηση εκείνη που το 2019-2020 θα επωμιστεί το πολιτικό κόστος.

Φυσικά υπάρχει πάντα και η εναλλακτική της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση τη συντηρεί ζωντανή είτε γιατί πιστεύει ότι έτσι ασκεί πρόσκαιρα πίεση στους δανειστές ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ολλανδία, την Γαλλία και τη Γερμανία, είτε γιατί πράγματι έχει ενδείξεις ότι δεν θα μπορούσε να περάσει μέτρα για περικοπή συντάξεων και μειώσεις του αφορολόγητου από τη Βουλή, είτε γιατί κρίνει πως οι συνθήκες την ευνοούν να εγκαταλείψει τώρα το πλοίο πριν υποστεί πολύ μεγαλύτερη απώλεια δυνάμεων στο μέλλον. Παρά την φανερή εκλογική προετοιμασία που καταγράφεται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, το σενάριο αυτό δεν είναι το πιθανότερο. Στην κυβέρνηση και στο κόμμα είναι πλειοψηφικές ακόμη οι απόψεις ότι αν κλείσει μέχρι τον Φεβρουάριο η συμφωνία υπάρχουν ακόμη περιθώρια να πιστωθεί τα οφέλη από μια λογιστική έστω βελτίωση στην οικονομία τους επόμενους μήνες και να αναζητήσει καλύτερο χρόνο για να προσφύγει στις κάλπες.

Αν πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για κάτι, είναι να μην επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας κανένα από τα δύο αυτά χαρτιά και να προτιμήσει εκείνο της σύγκρουσης με τους δανειστές και της επιστροφής στο «ηρωικό» 2015. Το σενάριο αυτό, να μην κλείσει δηλαδή τη συμφωνία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αλλά να τραβήξει τη διαπραγμάτευση όσο πάει ακόμη και αν χρειαστεί να περιμένει την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών το Φθινόπωρο του 2017 για να εκβιάσει μια λύση, είναι κυριολεκτικά καταστροφικό. Η ζημιά που θα γίνει από την έκρηξη της αβεβαιότητας, την έλλειψη ρευστότητας στα δημόσια ταμεία και την αναζωπύρωση του ρίσκου της χρεοκοπίας, αυτή τη φορά θα είναι μη αναστρέψιμη. Πιθανόν σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μιλάμε για ένα νέο μνημόνιο αλλά για μια καινούρια σχέση της Ελλάδας με την ευρωζώνη, πολύ μακριά από τα σημερινά πρότυπα. Αν η επιλογή αυτή δεν ήταν πολιτικά και νομικά επικίνδυνη για τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση, ίσως κάποιοι να τη θεωρούσαν περισσότερο πιθανή από ότι πραγματικά είναι

Εκλογές ζήτησε εμμέσως

 
 
Η Φ. Γεννηματά- Εγκλωβίζουν τη χώρα στο επικίνδυνο δίλημμα "grexit ή διαρκής λιτότητα", δήλωσε η Φ. Γεννηματά .
Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για τον τόπο, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά η κυβέρνηση έκανε τη χώρα μπαλάκι στα χέρια των δανειστών και όμηρο των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης και του ΔΝΤ, καθώς επί δύο χρόνια επαναλαμβάνεται η ίδια τακτική με ολέθρια αποτελέσματα.

ΕΛΛΑΔΑ Κατάσχεσαν το... ακατάσχετο

Ταμείο εφορίαςEUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Το ανάλγητο πρόσωπό της δείχνει η Εφορία σε ηλικιωμένη πολύτεκνη χήρα που συντηρεί τα πέντε άνεργα παιδιά της, από τα οποία το ένα είναι ανάπηρο!
Την υπόθεση καταγγέλλει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών στη Θεσσαλονίκη, καθώς η Ε' ΔΟΥ προχώρησε σε κατάσχεση της... «ακατάσχετης» σύνταξης χηρείας των 800 ευρώ που παίρνει μέσω τραπέζης. 

Η κ. Θεοπίστη, στα 67 της χρόνια, «ζει» μαζί με τα πέντε άνεργα παιδιά της, εκ των οποίων το ένα με αναπηρία, στην περιοχή των Συκεών.
Μοναδικοί πόροι ζωής της οικογένειας τα τελευταία 3,5 χρόνια, μετά τον θάνατο του συζύγου της, είναι η σύνταξη χηρείας 800 ευρώ και το επίδομα ΑμεΑ 320 ευρώ, το οποίο βέβαια δεν είναι ικανό ούτε τις ιδιαίτερες ανάγκες της ανάπηρης κόρης της να καλύψει. 
Με αυτά τα χρήματα η εξαμελής οικογένεια πρέπει να ικανοποιήσει τη διατροφή και όλα τα έξοδα της καθημερινής της ζωής και να πληρώσει λογαριασμούς ρεύματος, νερού κ.λπ.
Δυστυχώς, το κράτος και οι απρόσωποι μηχανισμοί του, όπως η Εφορία, θεωρούν ότι μπορούν να απαιτούν από την 67χρονη να είναι συνεπής στις φορολογικές της «υποχρεώσεις» υπό τέτοιες συνθήκες. 

Κάπως έτσι, η Ε' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης εκδίδει κάθε λίγο και λιγάκι εντολή κατάσχεσης της σύνταξης χηρείας της 67χρονης γυναίκας και δεσμεύει τον χαρακτηρισμένο «ακατάσχετο» τραπεζικό λογαριασμό της.
Απαιτεί από αυτήν να εξοφλήσει ένα χρέος περίπου 2.100 ευρώ που έχει συσσωρευθεί από το 2013 μέχρι σήμερα (από ΕΕΤΗΔΕ, ΕΝΦΙΑ, φόρους εισοδήματος και τα ανάλογα πρόστιμα). 

Αδιαφορεί για το γεγονός ότι μέχρι το 2013 και την απώλεια του συζύγου της ήταν συνεπής με τις φορολογικές υποχρεώσεις της και ζητά, έτσι απλά, από αυτήν και την οικογένειά της για ένα τρίμηνο σχεδόν να μη φάνε και να μην ξοδέψουν τίποτα για τις προσωπικές τους ανάγκες ώστε να εξοφλήσουν το χρέος! 
Ταυτόχρονα, απαιτεί η Εφορία και την εξόφληση ενός ποσού περίπου 10 χιλιάδων ευρώ από ανεξόφλητες παλιές φορολογικές υποχρεώσεις του αποθανόντος συζύγου.
Οι συνεχείς εντολές κατάσχεσης και η δέσμευση του (ακατάσχετου!) λογαριασμού, πέρα από τη στέρηση των απολύτως αναγκαίων για την επιβίωση της οικογένειας, δεν της επιτρέπει και να τηρήσει τον διακανονισμό για τον λογαριασμό της ΔΕΗ, με καθημερινό κίνδυνο διακοπής του ρεύματος.
Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο κατάσχεσης του σπιτιού της οικογένειας παραμένει ανοιχτό… 
«Είμαστε επτά αδέλφια. Οι δύο είμαστε παντρεμένοι κι έχουμε δημιουργήσει δικές μας οικογένειες. Τα άλλα πέντε αδέλφια μου και η ανάπηρη αδελφή μου ζουν σ' ένα παλιό αυθαίρετο στις Συκιές μαζί με τη μητέρα μας. Δυστυχώς η ανεργία μάς έχει πλήξει. Οπως καταλαβαίνετε, τα 800 ευρώ της σύνταξης χηρείας και το επίδομα αναπηρίας της αδελφής μου δεν φτάνουν για να ζήσουν. Τρώνε πια στα συσσίτια. Κι έρχεται η Εφορία τώρα να κατασχέσει αυτά τα λίγα λεφτά. Χάνουμε τις ρυθμίσεις που είχαμε κάνει. Αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε κάθε τρεις και λίγο στην Ε' ΔΟΥ που βάζει χέρι στον ακατάσχετο λογαριασμό. Δεν καταλαβαίνω πια. Πρέπει να πεθάνουμε για να εισπράξει το κράτος;» λέει με αγανάκτηση στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Σ., ένα από τα αδέλφια που έχει κάνει δική του οικογένεια. 
«Σ’ αυτή την κανιβαλική πολιτική πρέπει να μπει ένα τέλος. Κι εμείς, ως Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, θα κάνουμε καθετί για να το βάλουμε. Είναι αναγκαίο σήμερα να απαιτήσουμε όχι μόνο δουλειά για όλους, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια, αλλά και διαγραφή των συσσωρευμένων ιδιωτικών χρεών προς τράπεζες, κράτος (Εφορία, δήμοι, Ταμεία κ.λπ.) και ΔΕΚΟ των μακροχρόνια ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων, μονογονεϊκών οικογενειών, ΑμεΑ και όλων όσοι έχουν εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας. Στη θέση της κ. Θεοπίστης θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς ή κάποιος από τους γονείς και τους συγγενείς μας, αφού σήμερα η κοινωνική πλειοψηφία ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης», αναφέρει ο Ηλίας Σμήλιος εκ μέρους του κινήματος.  
Η κ. Θεοπίστη τραβάει τον δικό της Γολγοθά με την Εφορία. Ομως δεν είναι η μόνη.
Κάθε μέρα χιλιάδες νοικοκυριά βλέπουν η Εφορία να κατάσχει μισθούς και εισοδήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χωρίς καμιά προειδοποίηση

Νέα συνάντηση θα γίνει σήμερα στο Πολύκαστρο του νομού Κιλκίς Κρίσιμη συνάντηση των αγροτών - Πού στήνονται μπλόκα στη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία αρχείου
Με τη φράση «τέρμα ο πολιτισμένος διάλογος, ήρθε η ώρα για πράξεις», οι συμμετέχοντες στη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, προσέρχονται σήμερα στις 17.00, σε νέα συνάντησή τους στο Πολύκαστρο του νομού Κιλκίς. Στόχος είναι να οριστικοποιηθούν τα σχέδιά τους και ενδεχομένως απο αύριο να ξεκινήσουν να κατευθύνονται με τα τρακτέρ τους στα σημεία που έχει αποφασιστεί να στήσουν τα μπλόκα. 
Πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ αναφέρουν ενδεχόμενο κλείσιμο του τελωνείου των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, και ενα ισχυρό μπλόκο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, πιθανόν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Σημειώνεται ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως «το μπλόκο στα πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση την προσεχή Κυριακή στις 18.00.

Σε ετοιμότητα και πιο αρτιότερα συντονισμένοι φαίνεται ότι είναι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε περιοχές των Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Χαλκηδόνας και ακολουθούν Μάλγαρα, Χαλάστρα,Θέρμη, Κιλκίς, Λαγκαδάς και Δερβένι.
Τονίζεται ότι το Σάββατο 28/1, λίγο μετά τις 11 το πρωί, πρόκειται να στηθεί το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων, ενώ το ακριβές χρονοδιάγραμμα κινητοποίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση που θα γίνει την ίδια ημέρα, αφού πρώτα παραταχθούν τα τρακτέρ, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄ Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, που πέρυσι ηγείτο του μπλόκου στα Μάλγαρα και συμμετέχει και φέτος ως ένας εκ των δύο επικεφαλής, ενώ είναι και μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, διευκρίνισε ότι «πέραν των όσων ήδη γνωστοποιήθηκαν, το μπλόκο των Μαλγάρων θα συμμετέχει σήμερα στη σύσκεψη στο Πολύκαστρο». Πρόσθεσε δε: «Μπορεί μεν να στήνεται το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων, αλλά δεν αποκλείεται πέραν της όποιας χιλιομετρικής απόστασης μας χωρίζει απο ένα άλλο, να μεταβούν δυνάμεις σε αυτό, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο».

Στη Χαλκιδική συνεχίζεται η συγκέντρωση τρακτέρ στους Μύλους Ευγενίου στην Τρίγλια και απόφασή τους είναι να κινηθούν με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας
 άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Στη γενική τους συνέλευση στην Πέλλα, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν ομόφωνα συντεταγμένα να ακολουθήσουν τις αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στο Κιλκίς, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα απο 60 τρακτέρ έξω απο το κτίριο της αντιπεριφέρειας, φαίνεται σε ότι σε πρώτη φάση θα στηθεί το γνωστό μπλόκο στην είσοδο της πόλης και σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να μεταβούν σε άλλο σημείο.


Ετοιμάζεται και συλλαλητήριο στη «Ζοοtechnia»Επισημαίνεται ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, αναμένεται να μαζευτούν ξανά πιθανόν το τρέχον Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τα αποτελέσματα των γενικών συνελεύσεων που κάνουν ή θα κάνουν την τρέχουσα εβδομάδα. Αυτό που φαίνεται να προκρίνεται -σύμφωνα με αποτελέσματα γενικών συνελεύσεων σε περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολη και περιοχές των Σερρών, όπως Αχινού, Μαυροθάλασσας και Δήμου Νέας Ζίχνης- είναι η διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου στη 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτοροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζοοtechnia» που ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 2/2. Άλλωστε, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ναι σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά χωρίς το κλείσιμο δρόμων».

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι γεωργοί και κτηνοτρόφοι σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση, προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν.

Ασθενής σεισμική δόνηση στη Χαλκιδική

.
Σεισμός μεγέθους 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Χαλκιδική.
Σύμφωνα τόσο με Σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ όσο και με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 11:43.
Το επίκεντρο βρέθηκε νότια- νοτιοδυτικά της Κασσάνδρας και το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο σεισμός δεν έγινε αισθητός σε περιοχές της Χαλκιδικής

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Δημοσιεύθηκαν οι νέες εισφορές για τους αγρότες

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Την εγκύκλιο για τον υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών (ΟΓΑ), από την 1η Ιανουαρίου 2017, εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Συγκεκριμένα, από 01/01/2017, επέρχονται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των προσώπων που υπάγονται, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων ΟΓΑ, όπως αυτές ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του νόμου, στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο καταργείται το υφιστάμενο σύστημα ασφαλιστικών κατηγοριών και ορίζεται το πραγματικό εισόδημα από την άσκηση αγροτικής ή κάθε άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας που υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, ως βάση υπολογισμού της εισφοράς.
Πεδίο εφαρμογής
Ως μη μισθωτοί ασφαλισμένοι αυτοαπασχολούμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων, νοούνται:
α. Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς.
β. Οι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μία πενταετία, αγρότες, όπως ορίζονται από το μητρώο αγροτών, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα, ισχύος μέχρι 100 kw.
γ. Οι αυτοαπασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία που εντάσσονται σε επενδυτικά προγράμματα και χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
δ. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αγρότισσες που είναι παράλληλα και μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.
ε. Επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, οι οποίοι, βάσει πληθυσμιακών ή εισοδηματικών κριτηρίων, υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.
στ. Ο/η σύζυγος και τα ενήλικα τέκνα οικογένειας σε περίπτωση οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης.
ζ. Οι μοναχοί που ασχολούνται σε αγροτικές επιχειρήσεις οι οποίοι έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν προαιρετικά στην ασφάλιση.
η. Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στο Κοινοτικό Καθεστώς περί ενθάρρυνσης της παύσης γεωργικών δραστηριοτήτων (Κανονισμός ΕΟΚ αρθρ. 1096/88). Ειδικότερα, αγρότες και οι σύζυγοί τους, οι οποίοι, μετά την παύση της γεωργικής δραστηριότητας, λογίζονται ως ενεργοί αγρότες όσον αφορά τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
θ. Τα πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΟΓΑ, μέχρι 31/12/2016 ή θα υπαχθούν, μετά την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις γενικές ή ειδικές καταστατικές του διατάξεις.
Βάση υπολογισμού εισφορών
1. Ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων διατάξεων είναι η 01/01/2017. Από την ημερομηνία αυτή και για κάθε επόμενο έτος, ως βάση υπολογισμού των εισφορών καθορίζεται το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα (ΚΦΑ) από την άσκηση αγροτικής ή κάθε άλλης δραστηριότητας υπαγόμενης στην ασφάλιση του ΟΓΑ κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
2. Θεσπίζεται κατώτατη και ανώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού εισφορών, δηλαδή το κατώτερο και το ανώτερο μηνιαίο ποσό εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζονται εισφορές.
Ως κατώτατη μηνιαία βάση ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 586,08 * 70% =410,26 ευρώ (ετήσιο 410,26*12 = 4.923,12 ευρώ).
Ως ανώτατη μηνιαία βάση καθορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο δεκαπλάσιο του κατώτατου βασικού μισθού άνω των 25 ετών, όπως ισχύει κάθε φορά.
Το ποσό αυτό σήμερα ανέρχεται σε 5.860,80 ευρώ (ετήσιο 5860,80*12=70.329,60 ευρώ).
Ως μηνιαία βάση υπολογισμού εισφορών καθορίζεται το μηνιαίο εισόδημα που προκύπτει από τη διαίρεση του ετήσιου ΚΦΑ δια του δώδεκα.
3. Επί μελών οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης, εφαρμόζεται ανώτατη και κατώτατη βάση υπολογισμού εισφορών. Η μηνιαία βάση υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών εκάστου μέλους δεν δύναται να υπολείπεται της κατώτατης βάσης.
4. Επί μελών εταιρειών, βάση υπολογισμού εισφορών αποτελεί το ετήσιο εισόδημα που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής κάθε μέλους στην εταιρεία.
5. Στις περιπτώσεις ζημιογόνων χρήσεων και μηδενικών κερδών, ως βάση υπολογισμού των εισφορών λαμβάνεται η κατώτατη μηνιαία βάση.
6. Επί μη εκκαθαρισμένων και μη υποβληθεισών δηλώσεων, ως βάση υπολογισμού εισφορών θα λαμβάνεται το ΚΦΑ από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο έτος.
Προσδιορισμός εισοδημάτων
Για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων που εισφοροδοτούνται ισχύουν τα αναφερόμενα στην αριθμ. 1/2017 εγκύκλιο της Δ/νσης Εισφορών Μη Μισθωτών.
Προσδιορισμός ύψους ασφαλιστικών εισφορών
1. Θεσπίζονται ενιαία ποσοστά εισφορών κύριας ασφάλισης:
- Κλάδος σύνταξης 20%
- Κλάδος υγειονομικής περίθαλψης 6,95% (επιμεριζόμενο 6,45 % για παροχές σε είδος και 0,50% για παροχές σε χρήμα) (Ν.4425/2016, άρθρ. 1 παρ. 6).
Επιπλέον, συνεισπράττεται εισφορά ειδικού λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ). Η εισφορά αυτή ανέρχεται σε ποσοστό 0,25% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος.
2. Θεσπίζεται μεταβατικό στάδιο προσαρμογής των εισφορών, κατά το οποίο καταβάλλεται μηνιαία εισφορά κλάδου σύνταξης, ως εξής:
- Από 01/01/2017 έως 31/12/2017, σε ποσοστό 14% επί του μηνιαίου εισοδήματος.
- Από 01/01/2018 έως 31/12/2018, σε ποσοστό 16% επί του μηνιαίου εισοδήματος.
- Από 01/01/2019 έως 31/12/2019, σε ποσοστό 18% επί του μηνιαίου εισοδήματος.
- Από 01/01/2020 έως 31/12/2020, σε ποσοστό 19% επί του μηνιαίου εισοδήματος και, από 01/01/2021 έως 31/12/2021, σε ποσοστό 19,5% επί του μηνιαίου εισοδήματος.
- Από 01/01/2022 και εφεξής, σε ποσοστό 20% επί του μηνιαίου εισοδήματος.
Η μεταβατική προσαρμογή δεν εφαρμόζεται στον κλάδο περίθαλψης.
3. Πρόσωπα που, για πρώτη φορά, από την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 (01/01/2017) και εφεξής, προβαίνουν σε έναρξη εργασιών ή δραστηριοτήτων, καταβάλλουν, από το μήνα έναρξης εργασιών έως τον τελευταίο μήνα του ιδίου έτους, εισφορές επί της κατώτατης βάσης.
4. Στις περιπτώσεις μοναδικής δραστηριότητας, προσδιορίζεται η βάση υπολογισμού εισφορών από τα εισοδήματα της δραστηριότητας αυτής.
5. Για τον υπολογισμό των εισφορών λαμβάνονται υπόψη οι πιο κάτω ειδικές διατάξεις:
Ρυθμίσεις για μέλη οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης (αρθρ.40 παρ.1).
Στην περίπτωση οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης στην οποία ασχολείται ο/η σύζυγος ή τα ενήλικα τέκνα, το ετήσιο ΚΦΑ της εκμετάλλευσης κατανέμεται ισόποσα στα μέλη της.
Το ετήσιο ΚΦΑ κάθε μέλους διαιρούμενο δια του δώδεκα, αποτελεί τη μηνιαία βάση υπολογισμού εισφορών.
Σε περίπτωση που το μηνιαίο εισόδημα υπολείπεται του κατώτατου ορίου, η εισφορά κάθε μέλους υπολογίζεται επί της κατώτατης βάσης (σήμερα ισούται με 410,26 ευρώ).
Καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών-μητέρες
Θεσπίστηκε μειωμένη καταβολή εισφορών σε ποσοστό 50% για τις μητέρες ασφαλισμένες φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας ΥΠ.Ε.Κ.Α.Α. Η μείωση εφαρμόζεται στην εισφορά κλάδου σύνταξης για τους πρώτους 12 μήνες που έπονται του τοκετού.
Από την 01.01.2017, το ανωτέρω ευεργέτημα εφαρμόζεται ενιαία και στους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών (ΟΓΑ), καταργουμένων των ειδικών ρυθμίσεων του αρθρ. 2 παρ. 7 του ν. 3227/2004.
Η μείωση υπολογίζεται επί της μηνιαίας εισφοράς, όπως διαμορφώνεται με βάση τις νέες διατάξεις.
Μεθοδολογία–διαδικασία υπολογισμού εισφορών
Στη μεθοδολογία που ακολουθείται για τον υπολογισμό των εισφορών αυτοαπασχολούμενων του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών, διακρίνονται οι παρακάτω περιπτώσεις:
α. Μοναδική δραστηριότητα – Μοναδικό εισόδημα.
β. Μοναδική δραστηριότητα – Περισσότερες πηγές εισοδημάτων.
γ. Πολλαπλές δραστηριότητες – Μοναδικό εισόδημα.
δ. Πολλαπλές δραστηριότητες – Περισσότερες πηγές εισοδημάτων.
Α. Μοναδική δραστηριότητα – Μοναδικό εισόδημα
- Η κατώτατη και η ανώτατη βάση προσδιορίζονται από το εισόδημα που αποκτάται από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Ειδικότερα:
Μηνιαίο εισόδημα που υπερβαίνει την ανώτατη βάση, περιορίζεται στο ύψος των 5860,80 ευρώ.
Επί μηνιαίου εισοδήματος που υπολείπεται της κατώτατης βάσης οι εισφορές υπολογίζονται επί της βάσης αυτής. Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις ζημιογόνων χρήσεων ή μηδενικού εισοδήματος, ο υπολογισμός γίνεται επί της κατώτατης βάσης.
- Ο υπολογισμός εισφορών γίνεται με τις διατάξεις που καθορίζουν τη δραστηριότητα.
Επισημαίνεται ότι:
Εισοδήματα που προέρχονται αποκλειστικά από επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται σε περιοχή με εισοδηματικά και πληθυσμιακά κριτήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 25 του 3846/2010, εισφοροδοτούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται στην παρούσα.
Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και, γενικά, όλων των κύριων και μη κύριων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, δυναμικότητας έως και πέντε δωματίων σε όλη την Επικράτεια ή δυναμικότητας από έξι μέχρι και 10 δωματίων, σε όλη την Επικράτεια, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον το εισόδημά τους προέρχεται αποκλειστικά από τη δραστηριότητα αυτή, καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά με τη διάταξη του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016 (Εγκ. 1/2017 Δ/νσης Εισφορών Μη Μισθωτών).
Διατραπεζικό σύστημα–Κοινοποίηση οφειλών
Η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ των μη μισθωτών ασφαλισμένων, μετά την 01.01.2017, θα γίνεται, μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού.
Για την εκτέλεση των πληρωμών, οι ασφαλισμένοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα από κάθε τραπεζικό ίδρυμα προϊόντα.
Για το σκοπό αυτό, υιοθετείται διακριτός κωδικός εντολής, που αποτελείται από 25 ψηφία.
Ο νέος κωδικός αποτελεί το πιο σύγχρονο πρότυπο κωδικοποίησης, έχει αποκτήσει διεθνείς τυποποιήσεις και έχει εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.
Στο μεταβλητό μέρος του κωδικού θα περιλαμβάνεται ο ΑΜΚΑ και το είδος εσόδου που εισπράττεται με τη χρήση του.
Εισφορές που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/16 θα εξακολουθήσουν να εισπράττονται, μέσω των υφιστάμενων συμβάσεων-συστημάτων που τηρούν, μέχρι σήμερα, οι ΦΚΑ, μέχρι νεωτέρας.
Κοινοποίηση οφειλών
Κατά την πρώτη εφαρμογή, θα σταλεί ειδοποιητήριο πληρωμής εισφορών, που θα πληροφορεί τον ασφαλισμένο για τον τρόπο υπολογισμού, το ύψος της εισφοράς και τον επιμερισμό της κατά κλάδο.
Άμεσα θα παρέχεται δυνατότητα άντλησης των πληροφοριών αυτών από ηλεκτρονική υπηρεσία www.efka.gov.gr, στην οποία οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση, μετά από πιστοποίησή τους με χρήση των κωδικών taxis- net και του ΑΜΚΑ.
Καταργούμενες διατάξεις
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του Ν. 1140/1981, πρόσωπα άμεσα ασφ/να ή λαμβάνοντα σύνταξη από το Δημόσιο ή άλλον φορέα κύριας ασφάλισης, ελληνικό ή ξένο, δεν είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΓΑ.
Από 01/01/2017, καταργούνται οι προαναφερόμενες διατάξεις και πλέον τα πρόσωπα αυτά έχουν υποχρέωση, εφόσον ασκούν δραστηριότητα εκ των υπαγόμενων στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών

Τελεσίγραφο ΔΝΤ και "μήνυμα" στον Σόιμπλε! Αλλαγές ή... "ταφόπλακα"

Τελεσίγραφο ΔΝΤ και `μήνυμα` στον Σόιμπλε! Αλλαγές ή... `ταφόπλακα`
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥΤο ΔΝΤ είναι... ξεκάθαρο: "Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος"!
- Ζητεί σημαντική αναδιάρθρωση των όρων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα
- Τρία είναι τα σημεία που ο Πολ Τόμσεν ουσιαστικά απαιτεί για να συμμετάσχει το Ταμείο -και χρηματοδοτικά- στο ελληνικό πρόγραμμα
- Ποιά είναι τα σενάρια του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
- Όλα όσα αναφέρονται στη νέα έκθεση που παραδόθηκε και ποιός μπορεί να είναι ο ρόλος του... Ντόναλντ Τραμπ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υποχωρεί στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο χαρακτηρίζει εξαιρετικά μη βιώσιμο, και θεωρεί ανεπαρκείς τις προτάσεις-δικαιολογίες των Ευρωπαίων και την άρνησή τους να ασχοληθούν σοβαρά με το μείζον αυτό ζήτημα.
Επίσης, σύμφωνα με το mignatiou.com, το ΔΝΤ απαιτεί σημαντική αναδιάρθρωση των όρων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Χωρίς αναδιάρθρωση το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τονίζει το Ταμείο.
Από τα χείλη του Τραμπ κρέμεται η σωτηρία της Ελλάδας - Η κρίσιμη ημερομηνία
Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν από το Ταμείο, τα παραπάνω αναφέρονται στη νέα αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας, που παραδόθηκε την Τρίτη το βράδυ στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.
Η έκθεση θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρία του Δ.Σ. στις 6 Φεβρουαρίου.
Αυτά θέλει ο Τόμσεν
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πολ Τόμσεν και οι συνεργάτες του επιθυμούν:
Πρώτον, μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040
Δεύτερονεπέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070
Τρίτοντη μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων του ESFSF και του ESM για 30 χρόνια, χαμηλότερα του 1,5%.
Αδιέξοδο!
Στο Ταμείο πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι καθόλου βιώσιμο, και δεν θα καταστεί τέτοιο ούτε με την πλήρη εφαρμογή των πολιτικών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.
Η αναφορά αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί, στην ουσία δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Ελληνικό Πρόγραμμα με βάση τη λογική του ΔΝΤ. Πιστεύουν επίσης ότι μακροπρόθεσμα οι δημόσιες δαπάνες για τη χρηματοδότηση του χρέους θα λάβουν εκρηκτικό χαρακτήρα, καθώς η Ελλάδα δεν δύναται να αντικαταστήσει τη ιδιαίτερα χαμηλή χρηματοδότηση που λαμβάνει από τους δανειστές της, με χρηματοδότηση από τις αγορές, οι οποίες θα προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Ταμείο αναζητεί λύσεις που θα διασφαλίσουν ότι το ελληνικό χρέος θα έχει καθοδική πορεία, και επίσης θα διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 15 με 20% του ΑΕΠ.
Στο Ταμείο πιστεύουν ότι ΔΕΝ είναι συνεπείς με τη βιωσιμότητα οι όποιες λύσεις προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, και οι οποίες δεν οδηγούν σε μια πτωτική πορεία του χρέους στο χρονικό ορίζοντα έως το 2060.
Τα σενάρια για το χρέος
Το ΔΝΤ, όπως πάντα, καταγράφει και τα σενάριά του. Ετσι, ένα από τα σενάρια αναφέρει ότι μέχρι το 2020 το ελληνικό χρέος αναμένεται να φτάσει στο 170% του ΑΕΠ, και το 2022 μέχρι το 164% του ΑΕΠ. Στη συνέχεια αναμένεται να αυξηθεί μεχρι το 2060 και να φτάσει στο 275% του ΑΕΠ. Πιστεύουν δηλαδή ότι το κόστος του χρέους θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς ο δανεισμός από τις αγορές θα αντικαθιστά τα χαμηλότοκα δάνεια των Ευρωπαίων δανειστών.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα ανέλθουν στο 15% του ΑΕΠ ήδη από το 2024 και στο 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2031, φθάνοντας περίπου το 33% από το 2040 και περίπου το 62% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
Σημειώνεται ότι υπάρχει πλήρης διαφωνία του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους στο θέμα του χρέους, καθώς οι τελευταίοι είναι αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει πιο ήπια δυναμική. Οι Ευρωπαίοι ενημέρωσαν το Ταμείο για τα εξής: Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να μειωθεί κάτω από 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και ελαφρώς πάνω από το 100% του ΑΕΠ από το 2040, με τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να παραμένουν κάτω από το 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2023, κάτω από το 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2040, αλλά να αυξάνονται στο 24% του ΑΕΠ από το 2060.
Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε σημαντικά πιο αισιόδοξες παραδοχές από εκείνες του ΔΝΤ, ιδίως όσον αφορά στην ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα, που βάσει των ευρωπαϊκών εκτιμήσεων θα διατηρηθεί στο 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία (έως το 2028),θα μειωθεί σταδιακά στο 3,2% από το 2030, και στο 1,5% μετά το 2040

«ΚΟΛΑΦΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

«ΚΟΛΑΦΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ»

«ΚΟΛΑΦΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ»

Μεγάλη απήχηση στον διαδικτυακό και έντυπο γερμανικό τύπο βρίσκει η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί.
«Μόνο 17 λεπτά διήρκεσε η συνεδρίαση του Αρείου Πάγου», σημειώνει στη διαδικτυακή του έκδοση το περιοδικό Spiegel, «ήταν όμως ένα σημαντικό τεστ για την ελληνική δημοκρατία. Η απόφαση τιμά τις ευρωπαϊκές αξίες και την έννοια του κράτους δικαίου. Θα μπορούσε όμως να δυσχεράνει τις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.»
«Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο ρητά δεν αποφάσισε για το αν οι οκτώ στρατιωτικοί είναι προδότες με ενεργό ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, όπως ισχυρίζεται η τουρκική κυβέρνηση. Δεν αποφάσισε επίσης για το αν οι οκτώ είναι αθώοι αξιωματικοί που δεν είχαν σχέση με το πραξικόπημα και διέφυγαν από φόβο, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι. Άλλο ήταν το έργο των δικαστών: να αποφανθούν αν η Τουρκία μπορεί να εγγυηθεί στους φυγάδες μια δίκαιη δίκη, αξιοπρεπή μεταχείριση και όχι υποβολή σε βασανιστήρια, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Και ο Άρειος Πάγος απεφάνθη ότι τέτοια εγγύηση δεν υφίσταται.»
«Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση», τονίζει το Spiegel. «Γιατί η Αθήνα θα αντιμετωπίσει τη μήνι της Τουρκίας...Η περίπτωση των οκτώ αξιωματικών έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τον Ερντογάν. Ένστολοι ζήτησαν καταφύγιο στη χώρα του προαιώνιου εχθρού. Και αυτό συνιστά πλήγμα για το γόητρο της Τουρκίας και την τουρκική εθνική υπερηφάνεια. Ένας κόλαφος στον Ερντογάν.»

Ενεργοποίηση προσφύγων για αντίποινα;
«Η Ελλάδα», γράφει η Süddeutsche Zeitung, «είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από το αν η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους αποτρέπει από το να τολμήσουν το επικίνδυνο πέρασμα στα ελληνικά νησιά. Αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά. Η Άγκυρα ωστόσο έχει απειλήσει επανειλημμένα την Ευρώπη ότι θα πάψει να τηρεί τη συμφωνία. Το αποτέλεσμα θα ήταν να τεθεί και πάλι εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ελλάδα. Ήδη σήμερα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά είναι υπερπλήρη.»
«Η υπόθεση θα έχει σίγουρα πολιτικές συνέπειες στις σχέσεις των νατοϊκών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας», επισημαίνει η Tageszeitung του Βερολίνου. «Σαν πρώτο βήμα η Αθήνα περιμένει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει ως αντίποινα τα μεταναστευτικά κύματα. Δεν ξεχνά κανείς τί είχε συμβεί τον περασμένο Ιούλιο: ειδικά την ημέρα, κατά την οποία ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός παρουσιάστηκε στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης για να εξηγήσει τους λόγους που τον είχαν οδηγήσει στην αίτηση πολιτικού ασύλου, 185 πρόσφυγες κατέφθασαν στη Λέσβο. Ήταν αριθμός-ρεκόρ για το σχετικά ήρεμο 2016